Červánkové, svatební nebo myslivecké šaty. Na Barrandově už 50 let schraňují kostýmy z Popelky

Červánkové šaty, myslivecký kostým nebo střevíček. Nejen to máme neodmyslitelně spojené se Třemi oříšky pro Popelku. Ve čtvrtek je to právě půlstoletí, kdy tuto dnes již legendární pohádku viděli první diváci. V barrandovských ateliérech dodnes uchovávají všech 43 originálních kostýmů, které pro pohádku vytvořil Theodor Pištěk.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Scéna z filmu Tři oříšky pro Popelku

Scéna z filmu Tři oříšky pro Popelku | Zdroj: Profimedia

Eva Žambochová, vedoucí Fundusu barrandovských ateliérů a Filoména Krotká, která má na starosti správu těch nejvzácnějších kostýmů, které navrhl výtvarník Theodor Pištěk, ukazují místnost právě s těmito kousky.

Nejoblíbenějšími vánočními filmy v Německu jsou Tři oříšky pro Popelku a Sám doma, ukazuje průzkum

Číst článek

Sám Pištěk se dříve nechal slyšet, že kostýmy tvořil inspirován renesanční lehkostí a barevností.

„Popelka se nachází v této řadě kostýmů. Máme to vždycky systematicky rozdělené od hlavních postav ke komparzu. Toto je základní kostým Libuše Šafránkové, flanelové šaty s kožešinou, které na sobě měla při prvním setkání s princem,“ popisuje Filoména Krotká.

Kostýmy německých herců a hereček z Popelky ale na Barrandově nenajdeme, protože je mají v držení německé produkce. Patří mezi ně například šaty macechy. „Máme tu ale zdařilou kopii jejího netopýřího klobouku,“ říká Eva Žambochová.

Speciální figuríny

Dále se přesouváme k asi nejdůležitější šatům Popelky: „Červánkové šaty Popelky, které měla na plese s princem, hned vedle svatební šaty a plášť Popelky. Pláště jsou celkem tři, protože jeden na sobě měla Popelka a jeden Dora, když se za ni vydávala. Ze stejného důvodu jsou i dvoje červánkové šaty. A ten třetí byl nejspíš pro jistotu, kdyby se něco stalo, tak se to většinou dělá.“

‚Existují dvě verze filmu.‘ Bontonfilm odmítl, že by cenzuroval novou pohádku Tři přání pro Popelku

Číst článek

Kostýmům Libušky Šafránkové na Barrandově musejí uzpůsobovat dnešní figuríny, jelikož herečka byla velmi drobná a v pase měla při natáčení jen 58 centimetrů. Standardní figuríny by tak vzácné kostýmy roztrhly.

Kostyméři tehdy museli pracovat s finančně dosažitelnými materiály. Většinu kostýmu před 50 lety proto vyrobili z tzv. lurexu.

Kulturní dědictví

Na Barrandově se nacházejí i originální tři oříšky. „Vidíte tady zrcátko, hřebínek a tři samostatné Popelčiny střevíčky. Jedná se o jeden pár velikosti 37 nebo 38 a jeden samostatný střevíček. Ten byl menší, velikost asi 35, a byl používán pouze na kameru, aby ta bota působila opticky menší,“ přibližují Žambochová a Krotká.

Unikátní sbírka všech 43 originálních kostýmů Theodora Pištěka je od roku 2005 součástí českého kulturního dědictví. A už od soboty si je budete moct prohlédnout také, nikoliv na Barrandově, ale na speciální výstavě v pražském obchodním centru Černý most.

Tomáš Maleček, epo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme