Česko vyšle na Eurovizi zpěvačku Aiko. V národním kole uspěla s písní Pedestal

Česko bude v květnu na hudební soutěži Eurovize ve švédském Malmö reprezentovat zpěvačka Aiko. V online hlasování národního kola fanoušky zaujala svou písní Pedestal.

Praha/Malmö Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Když jsem tu píseň psala, cítila jsem se hrozně naštvaná. Možná to znáte, když vám do sebe některé věci zapadnou a řeknete si, že se vlastně dostatečně nedoceňujete. A právě z toho vzešel tento song,“ popisuje vznik písně Pedestal.

Alena Shirmanova se narodila v Moskvě, vyrůstala ale v Česku a v současné době žije v Londýně. Na tuzemské hudební scéně se o ní začalo mluvit mimo jiné díky její účasti v talentové soutěži Superstar, které se zúčastnila v roce 2018.

Vítězkou Eurovize se už podruhé stala švédská zpěvačka Loreen. Česká Vesna získala desáté místo

Číst článek

Debutové EP vydala Aiko před pěti lety, první plnohodnotné album Expiration Date před třemi lety. Letos v říjnu pak přišla s deskou Fortune's Child, na které je i vítězná skladba Pedestal.

Zpěvačka také v roce 2022 vyhrála soutěž Czeching Rádia Wave, která podporuje nadějné kapely v jejich snaze prorazit na zahraniční pódia, ale především do evropského éteru a k posluchačům evropských rádií. A zapsala se do historie jako první česká umělkyně, která ozdobila newyorské Times Square.

Aiko a její tým má teď necelý půl rok na to, aby své vystoupení upravila pro velkou stage, na které ji v květnu budou sledovat desítky milionů televizních diváků.

V národním kole Eurovize letos hlasoval rekordní počet fanoušků. Vybírat mohli i mezi zpěvačkami Lenny, Giannou Lei a Elly, ale také skupinou MYDY a zpěváky Tomem Seanem a Tomasem Robinem.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme