Poslední píseň The Beatles zazní 53 let od jejich rozpadu. Vznikla díky umělé inteligenci

Rozpadli se před 53 lety. Teprve nyní ale legendárním The Beatles vychází poslední singl. Skladba Now and Then vznikla na konci sedmdesátých let. Tehdy ji napsal John Lennon a svůj zpěv natočil pouze jako demosnímek s klavírním doprovodem.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul McCartney a Ringo Starr

Paul McCartney a Ringo Starr | Zdroj: Reuters

V roce 1994 předala nahrávku jeho manželka Yoko Ono zbylým třem členům legendárních Beatles – Paulu McCartneymu, Ringo Starrovi a Georgi Harrisonovi. Ti společně píseň dokončili. V polovině devadesátých let se jim ale ještě nepodařilo oddělit Lennonův hlas od klavíru.

Najednou tu byl Johnův hlas, říká McCartney. Díky technologii zpívá Lennon v poslední písni The Beatles

Číst článek

„Podařilo se nám oddělit Johnův hlas od zvuku klavírního doprovodu díky umělé inteligenci, která nahrávku vyčistila. Potom jsme mohli celou písničku správně zmixovat, jak se to běžně dělá,“ vysvětluje jeden ze dvou žijících členů skupiny Paul McCartney.

Největší zásluhu na oživení Lennonova hlasu má slavný novozélandský režisér Peter Jackson, mimochodem režisér ságy Pán prstenů. Se svým týmem s pomocí takzvané MAL audiotechnologie dokázal oddělit jednotlivé nástroje a vokály. Podobně pracoval už před dvěma lety, kdy o skupině natočil dokument The Beatles: Get Back. Tehdy vytvořil takovou oddělovací technologii, která byla použita i tady.

Jde o virtuální setkání všech členů Beatles. John Lennon zpívá, bicí nově nahrál Ringo Starr, baskytaru Paul McCartney a jsou slyšet taky kytary George Harrisona právě z devadesátých let.

Oživení hlasu

O tom, že umělá inteligence umí oživit lidský hlas, se nedávno přesvědčili i čeští posluchači. Před necelými dvěma měsíci se totiž podařilo rozmluvit Karla Gotta v projektu GOTT NAVŽDY.

Projekt Gott navždy se stal nejposlouchanější četbou na pokračování v historii Českého rozhlasu

Číst článek

Umělá inteligence načetla zpěvákovu autobiografii, kterou on sám načíst nestihl. Tým režiséra Českého rozhlasu Aleše Vrzáka a kreativního producenta Lukáše Sapíka se musel držet striktních pravidel pro načtení textu. Ten nesmí být podle vedoucího programu Českého rozhlasu Dvojka Ondřeje Nováčka zneužit v nesprávném kontextu.

„Nesmíme to vytrhávat z kontextu a používat pro jiné účely. Nemůžeme použít vzpomínkovou knihu Karla Gotta, vytrhnout z ní jednu větu a tu použít jako pozvánku na koncert Českého rozhlasu,“ vysvětluje Nováček.

V posledních měsících přibývá umělců, kteří se obávají dopadů využívání umělé inteligence na hudebníky. Pozornost upoutal třeba případ zesnulého Johnnyho Cashe. YouTube kanál There I Ruined It použil umělou inteligenci k napodobení hlasu slavného zpěváka a vytvořil video, na němž „zpívá“ píseň Barbie World od skupiny Aqua z roku 1997.

Tomáš Maleček, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme