Ceny Anděl v hlavních kategoriích vyhrála zpěvačka Lenka Dusilová. Do síně slávy vstoupil Robert Křesťan

Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách České hudební akademie (ČHA) Anděl proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Do síně slávy cen Anděl akademici zvolili Roberta Křesťana. Ceny udíleli v přímém přenosu České televize.

Praha (Aktualizováno: 23:06 29. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Lenka Dusilová při přebírání ceny Anděl za album roku.

Zpěvačka Lenka Dusilová při přebírání ceny Anděl za album roku. | Zdroj: ČTK/PR/Čestmír Jíra/Ceny Anděl

Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez publika, pouze za přítomnosti nominovaných umělců. Ti dopředu nahráli speciální vystoupení.

Eurovize má potřetí v historii italského vítěze. Soutěž díky divákům ovládla rocková skupina Maneskin

Číst článek

Na albu Řeka se podílela řada tuzemských muzikantů a producenti Petr Ostrouchov a Aid Kid. O vítězství letos pod dohledem notáře rozhodovalo 435 akademiků. Žádnou ze tří nominací neproměnil písničkář Jaromír Nohavica.

„To, jak jednoznačně Řeka u akademiků uspěla, jen potvrzuje, že se Lence Dusilové povedla výjimečná nahrávka. Přestože dnešní doba a hudební průmysl stojí a padá především s produkcí singlů rychlé spotřeby, albem roku se stalo komplexně vystavěné dílo, které vyžaduje nerušený a pozorný poslech v celku. A které tu bezesporu vydrží déle než jeden rok,“ uvedl předseda ČHA Honza Vedral.

Zpěvák, skladatel a textař Křesťan si došel pro dvě sošky Anděla se šalmají od Jaroslava Róny. Vedle vstupu do síně slávy získala jeho kapela Druhá tráva ocenění v kategorii Folk za nahrávku Díl první, která vznikla ve spolupráci s britským producentem Eddiem Stevensem.

Přehled oceněných

V hlavních kategoriích 30. ročníku cen Anděl, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), bodovali také zástupci mladé generace. Kromě zpěvačky Kateřiny Marie Tiché, která se s debutem Sami stala objevem roku, překvapivě v kategorii Sólový interpret zvítězil Štěpán Hebík vystupující pod jménem 7krát3.

Skupinou roku se stala kapela Tata Bojs za album Jedna nula, v kategorii Slovenské album zvítězila kapela Le Payaco s nahrávkou Pohybliví v nehybnom. V kategorii Alternativa a elektronika uspěla písničkářka Amelie Siba s albem Dye My Hair, v kategorii Jazz se radoval z vítězství Tomáš Liška & Invisible World za desku Hope.

Hudební ceny Brit Awards ovládla zpěvačka Dua Lipa. Skupinou roku je poprvé čistě ženské uskupení

Číst článek

V kategorii Klasika zvítězili Jan Bartoš, Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu za nahrávku Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna, mezi rappery dominoval Yzomandias, vlastním jménem Jakub Vlček, s nahrávkou Prozyum a z rockerů dali akademici nejvíce hlasů skupině Kurtizány z 25. Avenue za album Honzíkova cesta. V kategorii Videoklip pak akademici ocenili klip Piš mi básně formace Bert & Friends, který režíroval Pavel Borovička.

Osm hudebních vystoupení dostalo formát unikátních, živě zahraných a zazpívaných předtočených videoklipů. Jeden z nich byl věnovaný vzpomínce na letos zesnulého hudebníka Davida Stypku, ale i na další hudebníky, kteří v posledním roce zemřeli. Vítězové všech patnácti andělských kategorií byli oproti loňsku vyhlášeni naživo ze studia.

Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie, která je složena z hudebníků, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. Titulárním partnerem letošního ročníku byla Coca-Cola, která vyhlásila cenu, o jejímž vítězi rozhodovala veřejnost prostřednictvím on-line hlasování. Vítězem se stal rapper Viktor Sheen, který tak získal 100.000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme