Klavírní soutěž Pražského jara vyhrál Korejec I Tong-ha. Koncert se konal bez diváků

Vítězem mezinárodní soutěže Pražského jara v oboru klavír se stal Dongha Lee z Korejské republiky. Druhé místo mezi klavíristy společně obsadili Korejec Jaeyoung Lee a Matouš Zukal. Během vystoupení zazněly koncerty Ludwiga van Beethovena a Petra Iljiče Čajkovského za doprovodu Pražských symfoniků FOK pod taktovkou Marka Šedivého. Koncert se uskutečnil bez obecenstva v sále. Informoval o tom mluvčí festivalu Pražské jaro Pavel Trojan mladší.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské jaro, Rudolfinum

Do Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se přihlásily téměř dvě stovky mladých hudebníků z celého světa, kteří chtěli soutěžit v oborech klavír a smyčcové kvarteto | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

„Po napínavém klání porota v čele s klavíristou Garrickem Ohlssonem rozhodla, že třetí místo nebude uděleno,“ sdělil Trojan.

Dále vítěz Dongha Lee obdržel Cenu hlavního města Prahy pro nejlepšího laureáta, Cenu nadace Český hudební fond za nejlepší provedení skladby od Jany Vöröšové složené pro soutěž Pražské jaro 2021 a Cenu Rudolfa Firkušného pro nejlepšího laureáta.

Letošní Pražské jaro zahájil koncert s diváky v sále. Jisté jsou ještě tři, o dalších se debatuje

Číst článek

Čestné uznání se porota rozhodla udělit Vojtěchu Trubačovi. Cenu nadace Gideona Kleina pro nejúspěšnějšího českého účastníka v celé soutěži obdržel Matouš Zukal.

Finále oboru smyčcové kvarteto se uskutečnilo 13. května ve Dvořákově síni Rudolfina za účasti tří finalistů. Za vítěze porota určila Arete String Quartet (Korejská republika), druhá cena nebyla udělena a třetí místo společně obsadily Selini Quartet (Rakousko) a Kukal Quartet (Česká republika).

Cenu Nadace Bohuslava Martinů získalo uskupení Arete String Quartet.

Dvě stě účastníků

Do Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro se přihlásily téměř dvě stovky mladých hudebníků z celého světa, kteří chtěli soutěžit v oborech klavír a smyčcové kvarteto. První kola soutěže se uskutečnila on-line. Loni pořadatelé soutěž, která se měla konat v oborech fagot a klarinet, kvůli pandemii zrušili.

Finále hudební soutěže Concertino Praga má tři české zástupce. Závěrečné koncerty proběhnou v září

Číst článek

Soutěž byla součástí festivalu Pražské jaro, který 12. května ve Smetanově síni Obecního domu v Praze tradičně otevřela Má vlast Bedřicha Smetany, tentokrát v podání souboru Collegium 1704.

V koncertní síni mohli být výjimečně přítomni diváci, protože koncert byl součástí pilotního projektu ministerstva kultury, který má ukázat cestu k návratu diváků na kulturní akce.

Stát zřejmě povolí omezenou účast diváků na vnitřních kulturních akcích až od 24. května. Loňský ročník se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konal jen on-line. Pražské jaro ve svém aktualizovaném programu 76. ročníku nabízí 23 koncertů, které se konají do 3. června.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme