Své múze napsal Leoš Janáček 700 dopisů. Díky její inspiraci složil svá největší díla

Hudební skladatel Leoš Janáček měl svou múzu. Jmenovala se Kamila Stösslová a stala se mu osudovou, jak ve smyslu inspirace, tak života a vlastně i jeho smrti. Kamila Stösslová se narodila v jihočeské Putimi a žila a je pochována v Písku.

Luhačovice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kamila Stösslová se synem Ottou (1917)

Teprve poté, co se s Kamilou Stösslovou potkal, napsal Leoš Janáček většinu svých nejúspěšnějších a umělecky nejzásadnějších děl | Zdroj: Wikimedia Commons | CC0 1.0,©

Leoš Janáček byl známý tím, že prakticky nevycházel z domu bez poznámkového sešitku, do kterého si v notách zapisoval zvuky, které jej inspirovaly, ruchy, hlasy ptáků, lidí a mnoho dalšího.

Přehrát

00:00 / 00:00

Magazín Vltavín o Leoši Janáčkovi a jeho múze Kamile Stösslové

„Dochoval se celý notový zápis příjezdu Leoše Janáčka do Luhačovic v roce 1903,“ dokládá Blanka Petráková, vedoucí Muzea luhačovického Zálesí v Luhačovicích a pokračuje: „Je to příjezd, jak rachotí kola dostavníku, který jej přiváží z nádraží, jak přijíždí na kolonádu, kde uslyší zvuk houslí, jak přijíždí k vile Vlastimila, kde byl tehdy ubytován.“

Od roku 1903 jezdil skladatel do Luhačovic pravidelně, každý rok až do své smrti v roce 1928, jak připomíná Petráková, která se stala tentokrát ve Vltavínu průvodkyní po Luhačovicích, ale i tehdejších lázeňských pobytech Leoše Janáčka.

V červenci roku 1917 tu Leoš Janáček oslavil narozeniny a krátce poté v parku na lavičce potkal mladou smutnou dívku. „Byla to Kamila Stösslová, která do lázní přijela z Písku. Své malé děti ale musela nechat doma, a tak byla velmi smutná. Janáček jí oslovil,“ popisuje začátek dlouholetého přátelství Blanka Petráková.

Pro připomenutí, Leoš Janáček se narodil 3. července 1854 v moravských Hukvaldech a Kamila Stösslová, za svobodna Neumannová, se narodila 12. září 1891 v jihočeské Putimi. Věkový rozdíl mezi nimi činil 37 let. Když se v červenci roku 1917 potkali, Janáček slavil své 63. narozeniny, zatímco Kamile Stösslové bylo 26 let.

Vila Vlastimila dnes.jpg | Foto: Zdeněk Zajíček | Zdroj: Český rozhlas

Na internetu není o Kamile Stösslové, zjistíte, příliš informací. Například na wikipedii má uvedeno v kolonce povolání „múza“.

To je možná úsměvné, ale vlastně pravdivé, protože až teprve poté, co se ti dva potkali, napsal Leoš Janáček většinu svých nejúspěšnějších a umělecky nejzásadnějších děl. Pravda, už měl za sebou Její pastorkyni. Na té pracoval asi deset let, dokončil ji 18. ledna 1903, premiéru měla o rok později, nicméně až do této doby, tedy do jeho padesátin, takřka nic nenasvědčovalo, že v Brně žije a vyučuje budoucí světový klasik. Ostatně jeho hlavním povoláním bylo právě vyučování hudby.

VIDEO: Rozhlasoví symfonici zahráli v Rudolfinu pro Ukrajinu. Večer uzavřela Dvořákova ‚Novosvětská‘

Číst článek

V jeho životě je několik zásadních momentů, předně nepříliš šťastné manželství, smrt jeho mladšího syna Vladimíra, který zemřel ve svých dvou letech na spálu. A smrt jeho dcery Olgy, která zemřela na tyfus.

„Do hlavy těm dvěma nevidíme, ale jejich vztah může buď vzplanutím stárnoucího muže k mladé dívce, nebo psychologické promítnutí lásky k Janáčkově zesnulé dceři, která tak nikdy nemohla mít děti, a to samé k malým synům Kamily Stösslové, protože sám o takového synka přišel. A nebo dejme tomu prostě jen setkání inspirativní ženy a dvou spřátelených rodin, které na společenské úrovni trvalo jedenáct let,“ říká Blanka Petráková, vedoucí Muzea luhačovického Zálesí. Své múze napsal skladatel 700 dopisů.

Vrcholné dílo v posledních letech života

A tak nastalo období, kdy Leoš Janáček dokončil rozpracovanou operu Káťa Kabanová. A postupně vznikaly klenoty světové hudby jako Sinfoniettua, rapsodiie Taras Bulba, opera Příhody Lišky Bystroušky, Věc Makropulos, Glagolská mše ve staroslověnštině nebo poslední opera Z mrtvého domu podle Dostojevského románu Zápisky z mrtvého domu. Paradoxně si zrovna ještě tuto partituru vzal s sebou na poslední prázdninový pobyt do Hukvald, aby na ní provedl finální opravy a doplňky.

Poslední prázdniny strávil Leoš Janáček zčásti také v Luhačovicích, odtud odjel vyzvednout Kamilu Stösslovou i s jejím synem Ottou a vyrazili společně do Hukvald. Tam se při jedné procházce lesem Otta ztratil, vydali se jej hledat a v letní bouřce se Leoš Janáček nachladil. Zemřel v neděli 12. srpna 1928 v deset hodin dopoledne v Ostravě.

Zdeněk Zajíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme