Kapela The 1975 zkritizovala na koncertě v Malajsii zákony proti homosexuálům. Vláda ji hned zakázala

Britská kapela The 1975 v neděli oznámila zrušení plánovaných koncertů v Indonésii a na Tchaj-wanu poté, co v Malajsii vyvolala pobouření gestem namířeným proti místním zákonům proti homosexualitě. Frontman Matty Healy při koncertu políbil dalšího člena skupiny, načež malajsijská vláda nařídila ukončení festivalu, kde Britové vystupovali. Informují o tom agentury Reuters a AFP.

Jakarta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela The 1975 na koncertě v Londýně

Kapela The 1975 na koncertě v Londýně | Foto: Hannah McKay | Zdroj: REUTERS/File Photo

„Bohužel, vzhledem k současným okolnostem není možné pokračovat s naplánovanými koncerty,“ uvedla kapela.

Šance pro páry stejného pohlaví. Pokud jejich práva uzná jedna země, mohla by platit v celé Evropské unii

Číst článek

The 1975 měli v neděli hrát v Jakartě, tedy hlavním městě Indonésie, která je nejlidnatější zemí světa s muslimskou většinou. Homosexualita zde na většině území není nelegální, je však tabuizovaným tématem, píše Reuters.

Proč kapela zrušila i zastávku v Tchaj-peji plánovanou na úterý, nebylo ihned jasné, neboť Tchaj-wan je známý jako bašta liberalismu a od roku 2019 jsou zde povolena manželství stejnopohlavních párů.

V Malajsii jsou naopak homosexuální vztahy postavené mimo zákon a hrozí za ně až 20 let vězení.

Zpěvák Healy se na začátku pátečního vystoupení na akci Good Vibes Festival v Kuala Lumpur proti místnímu systému vymezil v místy vulgárním proslovu, po němž políbil basáka Rosse MacDonalda. Kapela pak vystoupení ukončila asi po 30 minutách, přičemž Healy řekl, že „nás právě v Kuala Lumpur zakázali“.

Neuctivé vystupování

V sobotu pořadatelé festival předčasně ukončili. Uvedli, že dostali „příkaz k okamžitému zrušení“ od vlády. Ta podle Reuters označila počínání The 1975 za „neuctivé“ a zakázala britské kapele v Malajsii vystupovat.

Zpěvák Healy už v minulosti využil svá vystoupení k tomu, aby upozornil na zákony namířené proti sexuálním menšinám, píše zpravodajská společnost BBC.

Páteční incident v Malajsii ovšem nepobouřil jen vládu, ale také členy komunity LGBT+, kteří se obávají, že kvůli jeho činu by mohli být vystaveni silnější stigmatizaci a diskriminaci.

Po zrušení dvou koncertů mají The 1975 další vystoupení na programu na začátku srpna na americkém festivalu Lollapalooza, uvádí AFP.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme