Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta zazněla Smetanova Má vlast a Janáčkova Sinfonietta

Paměť národa a Český rozhlas uspořádaly u příležitosti Dne válečných veteránů na Pražském hradě benefiční Koncert pro hrdiny. V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě představil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Petra Altrichtera působivé skladby, které odkazují na českou minulost. Zazněla hudební díla Bedřicha Smetany a Leoše Janáčka. Přímý přenos vysílá stanice Vltava od 19.00.

Praha (Aktualizováno: 20:21 11. 11. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koncert pro hrdiny zahájil slavnostní nástup Hudby Hradní stráže. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahrál symfonické básně z cyklu Má vlast Bedřicha Smetany: Vyšehrad, Tábor a Blaník.

Druhá část programu byla věnována Sinfoniettě Leoše Janáčka, kterou skladatel zamýšlel jako poděkování za první roky života v samostatném demokratickém Československu a kterou věnoval všem vojákům.

Svět si připomíná válečné veterány. Resort obrany připravuje změny, jak se o ně lépe starat

Číst článek

Koncert uctil a připomněl hrdinství těch, kteří bojovali za svobodu. Symfonici, Paměť národa i Český rozhlas se tak připojili k tradici oslav Dne válečných veteránů, která se slaví v mnoha demokratických zemích světa, včetně USA, Kanady a zemí Commonwealthu, a jehož symbolem je květ vlčího máku.

Večera se účastnily známé osobnosti z politického a kulturního světa, ale také samotní váleční veteráni, účastníci třetího odboje a další hrdinové, kterým byl koncert věnován.

Účast přislíbil například válečný veterán Miloslav Masopust, který v řadách československé armády bojoval roku 1944 u Krosna, novodobý veterán Bohuslav Dvořák, který byl v 90. letech nasazen na misích v Bosně a Hercegovině nebo Albánii, a také protikomunističtí odbojáři a bývalí političtí vězni Ivo Klempíř a Jiří Lukšíček.

Veškerý výtěžek z prodeje vstupenek je věnován charitativní sbírce projektu Paměť národa na podporu válečných veteránů.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme