Symfonický orchestr Českého rozhlasu zakončí sezonu světovou premiérou nové skladby

Po dvou odložených uvedeních čekají v úterý světovou premiéru Tři věty o přijetí pro klarinet a orchestr Ondřeje Štochla. V závěrečném koncertu skladbu představí po boku děl Clauda Debussyho a Maurice Ravela. Symfonický orchestr Českého rozhlasu tak zároveň ukončí svoji další sezónu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Petr Horník | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Rozhlasoví symfonici se rozloučí také ikonickými díly Clauda Debussyho a Maurice Ravela pod vedením dirigenta Pavla Šnajdra. Orchestr se vrátí v nové sezoně zase v září, a to pod vedením nového šéfdirigenta.

Preludium k Faunovu odpoledni, desetiminutová symfonická báseň, je inspirována verši Stéphana Mallarméa. V těch bůh Faun, patron lesů, pastvin, stád i pastýřů a lovců, odpočívá v horkém letním odpoledni na břehu moře, píská si na flétnu a vzpomíná na své lásky. Debussyho skladba je jedním z nejproslulejších hudebních děl francouzského impresionismu.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahájí sezonu s novým šéfdirigentem a uměleckým šéfem Popelkou

Číst článek

Po něm následuje odkládaná premiéra Tří vět o přijetí od Ondřeje Štochla, které přednese klarinetista Karel Dohnal. Jde o třívětý klarinetový koncert, který se zároveň podobá hudební úvaze například o obtížnosti přijetí sebe sama.

Český skladatel, který je známý zejména pro barvité instrumentace a meditativní polohy spíše komorních děl, složil skladbu pro klarinet a orchestr přímo na objednávku symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Dohnal se s orchestrem představí i v První rapsodii pro klarinet a orchestr, opět od Clauda Debussyho. Ta se od svého vzniku těší v klarinetovém repertoáru velké oblibě. Nakonec zazní i orchestrální suita Španělská rapsodie z roku 1908 od Maurice Ravela. 

Koncert bude v úterý živě přenášet stanice Vltava od 19.30.

Alžběta Havlová, har Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme