Hudební nástroje zahrají štěkání psa i výbuch bomby. Symfonici rozhlasu představí unikátní skladbu

Motiv Lady Carneval i Kaťušy zazní v pondělí večer v pražském Rudolfinu. Rozhlasoví symfonikové tam ve světové premiéře zahrají kompozici Radio Lukáše Hurníka. Skladatel a zároveň šéfredaktor stanic D-dur a Jazz ji napsal jako dárek ke stému výročí rozhlasového vysílání.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfredaktor hudebních stanic D-dur a Jazz Lukáš Hurník

Šéfredaktor hudebních stanic D-dur a Jazz Lukáš Hurník | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Symfonický dokument k oslavě stého výročí rozhlasového vysílání. To je podtitul skladby Lukáše Hurníka Radio, která v pondělí ve světové premiéře zazní v Rudolfinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o skladbě Radio, která připomene historii Českého rozhlasu

„Uvědomil jsem si, že pro rozhlas pracuji 30 let a že by se slušelo nějak poděkovat,“ vypráví Hurník. Jako hudebník se proto rozhodl složit skladbu šitou přímo na míru stoleté rozhlasové historii.

„Rozhodl jsem se, že ztvárním víceméně celou historii Českého rozhlasu od kbelského stanu až po dnešní digitální dobu, ale čistě hudebními prostředky. Uslyšíme štěkání psa v Kbelích, pád bomby v pětačtyřicátém, zvonění klíčů v roce 89, ale nebudou se tam používat žádné reálné zvuky, žádná elektronika, ale vše bude dělat orchestr,“ popisuje.

Skladba hudebně zrcadlí i rok 1968, tedy okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a boje na Vinohradské. „V jednom momentě se jako typická skladba roku 1968 ozve Lady Carneval od Karla Gotta. Ve druhé části melodie je takový třítónový motivek, který je stejný, jakým začíná Kaťuša,“ přibližuje Hurník.

Na každém tónu záleží. Symfonici předtočili skladby ke stému výročí Českého rozhlasu

Číst článek

Tímto způsobem chtěl naznačit zlom z euforie do okupace. Kaťuša se následně ponoří hluboko do orchestru a vytváří tak jeho slovy „nehybný základ 70. let“.

„Doufám, že publikum pochopí, že to je trošku nadsázka. Že když tam tři trombony vydávají zvuky, které jsou podobné větě ‚přijďte na pomoc Českému rozhlasu‘, že to je takový experiment a trošku hra na dokument,“ vysvětluje podtitul Symfonický dokument k oslavě 100. výročí, který skladbu doprovází.

Před premiérami ho běžně provázejí obavy. „Často se setkávám s tím, že někdo onemocní. Nebo někde vypukne tornádo jako jednou v Litomyšli nebo vypnou proud… Doufám, že to takto nebude. Vím, že pan dirigent jede z Estonska jen pár dní předtím, ale mám takovou důvěru v kvality, a hlavně pohotovost Symfonického orchestru Českého rozhlasu, že to určitě asi dobře dopadne,“ věří Hurník.

Posluchači ale večer v Rudolfinu uslyší také Griegův Klavírní koncert a Sibeliovu Pátou symfonii. Koncert bude živě vysílat ČRo Vltava, v repríze ho ve středu uvede stanice D-dur.

Poslechněte si reportáž i s hudebními ukázkami jako audio v horní části článku.

Tomáš Maleček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme