Varhany heřmanovického kostela mají po opravě zvuk, jako měly před sto lety. Potřebovaly jen vyčistit

Velké překvapení zažili farníci z Heřmanovic na Bruntálsku po návštěvě diecézního opraváře varhan. Zjistil, že na kůru jejich kostela mají hudební poklad. Nástroj má totiž po více než sto letech stále původní zvuk, který v minulosti v této malé vesnici v Sudetech mohli slyšet ještě němečtí obyvatelé. Více než stoleté varhany nebyly zničené červotočem nebo dřevomorkou, jen potřebovaly pořádně vyčistit.

Heřmanovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravené varhany v heřmanovickém kostele

Varhany heřmanovického kostela mají po opravě zvuk, jako měly před sto lety | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

„Jsou to varhany, které jsou úplně z toho posledního období toho Riegera, což byla vlastně nejlepší firma v celém Rakousku-Uhersku. A navíc i ta barevnost je původní, jak to Rieger v roce 1899 udělal. Takových varhan zas tolik není a ještě takto krásných,“ upozorňuje organolog Jiří Krátký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Andrey Brtníkové

Oprava varhan byla vlastně i takovou studijní seminární prací. Jedním ze studentů střední varhanářské školy v Krnově, který na nich pracoval a učil se, byl třeba Tomáš Kubinec.

„Zaujal mě ten mocný a silný zvuk. Do intonace nebylo v průběhu dějin nijak zasahováno, takže je to téměř identický zvuk, jak ho slyšeli před těmi 124 lety,“ říká.

Farnost opravené varhany představila veřejnosti na takovém menším koncertě. A opravdu hodně dalekou cestu kvůli mimořádnému varhannímu koncertu vážila paní Helena, která přijela až z Trutnovska, z obce Rtyně.

„Mám k tomu osobní vztah – z Heřmanovic pochází mí předkové. Takže jsem ráda, že jsem slyšela, co asi slyšeli oni,“ říká.

Farnost chce z takových varhanních koncertů udělat pravidelnou tradici.

Farnost opravené varhany představila veřejnosti na menším koncertě | Foto: Andrea Brtníková | Zdroj: Český rozhlas

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme