Zemřel Charlie Watts. Bubeníkovi, který se k Rolling Stones dostal přes blues, bylo 80 let

Charlie Watts, 80letý bubeník slavných Rolling Stones, zemřel. S odvoláním na hudebníkova agenta Bernarda Dohertyho o tom informovaly světové agentury. „Zemřel v poklidu v londýnské nemocnici, byl obklopen rodinou,“ citují z prohlášení. Zpráva o úmrtí přišla pár týdnů poté, co kapela oznámila, že se Watts kvůli zdravotním potížím nezúčastní americké části chystaného turné.

Londýn (Aktualizováno: 20:00 24. 8. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Charlie Watts hrál s Rolling Stones takřka od jejího založení - od roku 1963. Jak připomněl server BBC, společně s frontmanem Mickem Jaggerem a kytaristou Keithem Richardsem patřil k nejstarším členům legendární formace. Vydal rovněž několik jazzových desek.

Watts se v roce 2004 několik měsíců léčil z rakoviny krku. S jakými zdravotními obtížemi se potýkal nyní, jeho agent neuvedl.

Doherty napsal, že Watts byl „velmi milovaný manžel, otec a dědeček" a také „jeden z největších bubeníků své generace“. „Žádáme, aby v této těžké době bylo respektováno soukromí jeho rodiny, členů skupiny a blízkých přátel,“ dodal.

Na sociálních sítích se začaly téměř okamžitě objevovat kondolence.

A very sad day. Charlie Watts was the ultimate drummer. The most stylish of men, and such brilliant company. My deepest condolences to Shirley, Seraphina and Charlotte. And of course, The Rolling Stones.

@therollingstones #CharlieWatts #RIP

19:00 – 24. 08. 2021

4476 26444

Jazzové základy

Charles Robert Watts se narodil 2. června 1941 v Londýně, kde také vyrůstal. Bubeníkem chtěl být již odmalička, jako chlapec snil o tom, že hraje s Charliem Parkerem.

Jeho dávní přátelé vzpomínají, jak se z jeho pokoje ozývaly zvuky umělců jako byli Jelly Roll Morton a Charlie Parker.

Rodiče Charliemu koupili bicí soupravu, když mu bylo 13. Ve škole se začal zajímat celkově o umění a pak studoval uměleckou školu Harrow, než si našel práci jako grafický designér v jedné reklamní agentuře. Později začal bubnovat po hudebních klubech a hospodách.

Jeho cesta k Rolling Stones vedla přes kapelu Blues Incorporated. Její člen Alexis Korner, zvaný otec britského blues, slyšel Wattse bubnovat v jednom z těch klubů. A s Blues Incorporated hrál i kytarista Brian Jones, který Wattse představil kapele Rolling Stones, když ji opustil její původní bubeník Tony Chapman.

Rolling stones - Charlie Watts, Mick Jagger, Ron Woods a Keith Richards (zleva) - na snímku z května 2005 | Foto: Gary Hershorn | Zdroj: Reuters

„Od rockových bubeníků své generace se lišil tím, že vlastně žádný rockový bubeník nebyl,“ zavzpomínal na Charlie Wattse hudební publicista Ondřej Konrád.

„Přišel k Rolling Stones s jazzovou průpravou. Hrál v londýnských jazzových kapelách a dokonce si po celý život udržel i správné držení paličky pravou rukou, jako jazzoví hráči – mezi palcem a dlaní. To je zvláštní, protože jinak bubeníci drží paličky normálně v rukou jako nějaké tyčinky a hodně do toho mydlí,“ dodal. 

‚Stouny‘ neposlouchal

Jak připomněla ČTK, sám Watts rád prohlašoval, že desky Rolling Stones neposlouchá a s potutelným úsměvem říkal, že rokenrol mu připadá trochu „monotónní a primitivní“ a o hraní s kapelou prohlašoval, že to je „celkem spolehlivý způsob, jak si vydělat peníze“.

Server BBC napsal, že Wattsovo chování na koncertech se nemohlo od jeho kolegů lišit víc. Na rozdíl od nich okolo sebe odmítal hordy fanynek a zůstával věrný své manželce Shirley, se kterou se oženil už krátce po vstupu do Rolling Stones - v roce 1964.

Ani Wattsovi se ale nevyhnulo to, co on sám pak připsal krizi středního věku. V polovině 80. let měl problémy s alkoholem i drogami. Dokonce i Keith Richards mu prý tenkrát kladl na srdce, aby se dal dohromady. K tomu se přidal i manželčin alkoholismus a dceřino vyloučení ze školy. Nakonec to byla ale opět manželka Shirley, která mu to všechno pomohla překonat.

miz, kla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme