Velký přehled kulturních akcí: festivaly zatím vyčkávají, filharmonie zahraje nejdřív v červnu

Fanoušci kulturních představení mají v posledních týdnech volné večery. Kvůli epidemii koronaviru se odkládají divadelní premiéry, kina se dočasně přesouvají na internet. Hudebníci a festivalové týmy každý den přehodnocují své možnosti. Připravili jsme pro vás přehled významných kulturních událostí, který průběžně aktualizujeme.

Praha (Aktualizováno: 11:15 15. 4. 2020) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrušit musely koncerty po vyhlášení nouzového stavu také v pražském Rudolfinu

Kvůli koronaviru se ruší koncerty i divadelní představení. Například Pražské jaro se uskuteční online. Ilustrační foto | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Hudba

Metronome festival 17.–19. 9.

  • Prvním velkým festivalem letošní sezony měl být pražský Metronome. Nakonec na něj ale fanoušci vyrazí až ve druhé polovině září. Program organizátoři zveřejní ve druhé polovině dubna. V původní červnový termín měl vystoupit raper Macklemore nebo zpěvák Mikolas Josef.

Rock For People 18.–20. 6.

  • 26. ročník Rock For People hlásí vyprodáno. I přes to ale ještě fanoušci neví, zda se letos na letišti v Hradci Králové dočkají skupin Green Day nebo The 1975. Mluvčí festivalu Anna Mašátová Radiožurnálu napsala:„Coby nejzazší termín vyjádření k případným změnám jsme si určili 30. duben 2020.“

Colours of Ostrava 15.–18. 7.

  • The Killers, Twenty One Pilots nebo LP – interpreti, kteří se stále chystají na festival do ostravských Vítkovic. Největší multižánrová akce v Česku ale zatím vyčkává na oficiální stanovisko Vlády. „Buďte zdraví, optimistické mysli a nenechte se virem zastrašit,“ vzkazuje ředitelka festivalu Zlata Holušová. Je to pro nás velmi těžká situace, nad všemi festivaly visí Damoklův meč. Pro rozhodnutí ohledně letošního ročníku jsme si stanovili maximální termín začátek května,“ doplnil pro Radiožurnál mluvčí festivalu Jiří Sedlák.

Pražské jaro – bude bez diváků v sále

  • Pražské jaro, největší festival vážné hudby v Česku, se letos uskuteční online. Organizátoři připravují přibližně deset živě přenášených koncertů, které budou k dispozici zdarma prostřednictvím webu festivalu. Vybrané koncerty do svého programu zařadí Česká televize a Český rozhlas. Klasický festival měl začít 12. května.

Kmochův Kolín – zrušeno

  • Kolín měl letos hostit 57. ročník festivalu dechové hudby, ten se ale kvůli pandemii koronaviru neuskuteční. Jde přitom o největší akcí ve městě. Festival se nekonal také v roce 1964 a v roce 2006 – tehdy kvůli rekonstrukci Karlova náměstí, na němž se festival koná. Kmochův Kolín je věnován památce kolínského rodáka, legendárního skladatele a kapelníka Františka Kmocha (1848–1912). První ročník se uskutečnil v roce 1962.

Fingers Up 26.–27. 6.

  • Organizátoři komunikují s návštěvníky a vyčkávají na vyjádření vlády. Změna termínu je ale prý vyloučena. Festival v únoru hlásil nárůst prodeje oproti minulému roku o 90 %. Vystoupit mají například Divokej Bill, Vypsaná fixa nebo PSH.

Mighty Sounds 10.–12. 7.

  • Přípravy stále pokračují tak, aby se akce mohla konat v řádném termínu. Podle organizátorů ale každým dnem pravděpodobnost klesá i s ohledem na to, že line-up tvoří z velké části zahraniční interpreti.

Slovenský festival Pohoda letos nebude

  • Dvacátý čtvrtý ročník největšího hudebního festivalu na Slovensku Pohoda se přesouvá na příští rok. Pohoda 2020 se tak v tradiční podobě neuskuteční, nahradí jí Pohoda In the Air. Všechny letošní vstupenky zůstávají v platnosti. Prvními znovu potvrzenými umělci jsou: The Libertines, Metronomy, Wolf Alice nebo Archive.

Sziget 5.–11. 8.

  • Jeden z největších hudebních festivalů v Evropě by měl být. Organizátoři ale zároveň oznámili, že pokud by musel být zrušen, jiný termín neplánují. Do Maďarska by letos měla dorazit Dua Lipa, Lewis Capaldi anebo kapela Foster the People.

Eric Clapton - přesunuto na 23. 5. 2021

  • Pětasedmdesátiletý hudebník je mimo jiné členem Rokenrolové síně slávy, držitel 17 cen Grammy včetně ceny za celoživotní dílo nebo Řádu britského impéria. Českým fanouškům se měl letos představit na třetím koncertu. Ten bude ale až v roce 2021.

Nick Cave & The Bad Seeds - přesunuto na 21. 5. 2021

  • Ani hudebník Nick Cave se svojí kapelou letos v Česku nevystoupí. Fanoušci si na jeho koncert budou muset ještě rok počkat. Do pražské O2 arény dorazí 17. května 2021 a představí své sedmnácté studiové album.

Sting - přesunuto na 25. 7. 2021

  • Už druhý vynucený posun vystoupení Stinga ve Slavkově u Brna oznámila agentura Live Nation na svém webu. Zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti. Mnohonásobný držitel ceny Grammy měl původně zahrát v zámecké zahradě už loni. Na poslední chvíli musel koncert zrušit ze zdravotních důvodů.

Let it roll 30. 7.–1. 8.

  • Organizátoři věří, že se akce může konat podle plánu, a v přípravách pokračují. Finální rozhodnutí, jestli se festival bude konat, by mělo přijít začátkem května. Záleží i na tom, zda bude možná účast zahraničních umělců.

Trutnoff 20.–23. 8.

  • Organizátoři festival neplánují přesouvat. V přípravách dále pokračují, ale počítají i s variantou, že festival vůbec nebude.

Kdo napsal Slezské písně? Nohavica hledá ‚mladého studenta češtiny‘

Číst článek

Jaromír Nohavica - přesunuto na říjen 2020

  • Folkový písničkář, zpěvák a skladatel vystoupí v pražské hale O2 universum 25. a 26. října 2020, tedy o půl roku později. Na scéně ho doprovodí Janáčkova filharmonie Ostrava a chybět nebudou ani tradiční hudební hosté Robert Kuśmierski a Pavel Plánka. Zakoupené vstupenky zůstávají podle organizátorů v platnosti.

Festival hrady.cz

  • Přípravy zatím probíhají tak, aby mohl festival proběhnout v řádném termínu. Možnost přesunu ale organizátoři nevylučují. Vystoupit mají například vypsaná fiXa, Kapitán Demo nebo Mig 21.

Česká filharmonie

  • Česká filharmonie ruší všechny koncerty až do konce května. O červnových koncertech se rozhodne na základě vyjádření vlády.

Eurovision Song Contest - zrušeno

  • Nejsledovanější nesportovní akce na světě letos poprvé nebude. Organizátoři oznámili, že náhradní termín pro 65. ročník nepřipadá v úvahu. Česko měl reprezentovat zpěvák Ben Cristovao. Jeho píseň Kemama ale v roce 2021 nebude Evropskou vysílací unií uznána, stejně jako všechny, které se do letošního kola přihlásili.

Film

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary 3.–11. 7.

  • Organizátoři zatím vyčkávají a počítají s konáním festivalu v původně ohlášeném termínu. Bližší informace plánují sdělit na tiskové konferenci 28. 4.

54. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Divadlo

Národní divadlo

  • Některé plánované premiéry se přesunou do příští sezony. Úplně se ale zruší např. premiéra opery Král Rodger. Naopak činoherní představení Duchové, Idiot a Stát jsem já se stihnou poprvé odehrát ještě v druhé polovině letošního roku.

Otáčet se letos nebude ani hlediště v Českém Krumlově

  • Sezóna Jihočeského divadla, která měla začít 3. června a nabídnout 86 představení, je zrušena. Rozhodla o tom českobudějovická rada, jelikož divadlo je příspěvkovou organizací města. Divadlo už s předstihem prodalo většinu vstupenek, lidé jich zakoupili téměř 50 000. Všem peníze vrátí. Ve více než šedesátileté historii scény se stalo jen párkrát, že se v Českém Krumlově v létě nehrálo. Na přelomu 80. a 90. let byla točna uzavřena kvůli rekonstrukci na čtyři sezony.

Vinohradské divadlo v Praze je na internetu

  • Kromě neděle nabízí Vinohradské divadlo každý den online záznamy her ze svého současného i bývalého repertoáru. Zároveň pořádá živá vysílání s názvem Večery bez líčidel, kde moderátor Robert Tamchyna zpovídá herce. Premiéry se přesunou pravděpodobně do druhé půlky sezony.

Letní letná bude až příští rok

  • Známý český festival nového cirkusu Letní Letná letos nebude. Jeho 17. ročník se přesouvá o rok. Ředitel této tradiční kulturní pražské akce Jiří Turek dnes potvrdil, že vystoupení umělců z celého světa naplánovali na druhou polovinu srpna roku 2021. Jako důvod uvedl koronavirová opatření s tím, že na přesunutí čekali do poslední chvíle a doufali, že vláda přijde s řešením, jak budou moci pořadatelé akce pro mnoho tisíc lidí uskutečnit. Turek v tiskovém prohlášení také uvádí, že všechny zákazníky, kteří si koupili vstupenky, budou organizátoři kontaktovat, a že o peníze nepřijdou.

Cirk La Putyka přesouvá svůj největší projekt Cesty na duben 2021

  • Fanoušci souboru Cirk La Putyka měli už na konci dubna vyrazit do nového prostoru O2 universum na přdstavení Cesty. Nakonec ho ale uvidí až za rok. Najít nový termín nebylo snadné. Museli jsme skloubit časové možnosti více než padesáti účinkujících z celého světa a rozsáhlého mezinárodního týmu. Zároveň chceme mít co největší jistotu, že i s měsíčním zkoušením nebudou platit koronavirová opatření. Proto padla volba na duben příštího roku,” přibližuje hledání principál souboru Rosťa Novák ml.

Letní shakespearovské slavnosti o měsíc později

  • Letní shakespearovské slavnosti začnou o měsíc později 22. července a budou kratší. Pořadatelé se rozhodli letošní ročník uspořádat bez premiéry plánované na 24. června. Premiéru komedie Bouře v režii tandemu SKUTR přesunuli na sezónu 2021. Předprodej vstupenek na představení v Praze, v Brně, v Ostravě by měl začít v červnu. Program na Pražském hradě zahájí 22. července hra Dobrý konec všechno spraví s Annou Fialovou, Martinem Dejdarem a Ondřejem Pavelkou. Festival dále nabídne mimo jiné loňskou premiéru příběhu o destruktivní žárlivosti Zimní pohádka s Martinem Hofmannem nebo Michalem Isteníkem.

šte, jok, ela Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme