Česko 0:0 Rakousko

‚Zabiju se, protože již nemohu dále žít.‘ Ve Francii vydražili Baudelairův dopis o chystané sebevraždě

Za 234 000 eur (přes šest milionů korun) se ve Francii v neděli vydražil dopis, ve kterém francouzský básník Charles Baudelaire píše o záměru spáchat sebevraždu. Původně se přitom odhadovalo, že se list prvního z prokletých básníků prodá za 60 000 až 80 000 eur (1,5 až dva miliony korun), informovala agentura AFP.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dopis, ve kterém francouzský básník Charles Baudelaire píše o záměru spáchat sebevraždu

Dopis, ve kterém francouzský básník Charles Baudelaire píše o záměru spáchat sebevraždu | Zdroj: Web aukční síně Osenat

„Až vám slečna Jeanne Lemerová dá tento dopis, budu již mrtvý... Zabiju se, protože již nemohu dále žít, neboť už nemohu únavu z usínání a únavu ze vstávání dále snášet,“ napsal Baudelaire v listu, který vznikl v červnu 1845 a jehož adresátem byl Narcisse Ancelle.

Obraz Josefa Šímy byl vydražen za 36 milionu korun. Jde o letošní nejdražší dílo prodané na aukcích v Česku

Číst článek

Baudelaire se následně skutečně poranil nožem, jeho zranění ale nebyla vážná. Tehdy čtyřiadvacetiletý mladík a pozdější autor Květů zla zemřel až v roce 1867. Dopis, v němž se rovněž vyznává z lásky ke své milence, herečce Jeanne Duvalové, bude podle dražitelů nyní v soukromé sbírce.

Aukční síň Osenat, která sídlí ve Fontainebleau u Paříže, v dražbě nabízela kromě Baudelairovy korespondence i dopisy dalších slavných osobností včetně literátů Victora Huga, Émila Zoly, Marcela Prousta, Jeana-Paula Sartra či malířů Claudea Moneta a Camilla Pissarra.

Baudelaire je považován za prvního z generace takzvaných prokletých básníků. Jeho dílo Květy zla, sbírka 152 novátorských básní z roku 1857, otevřela podle literárních vědců cestu moderní poezii. Originální styl Baudelairových básní měl velký vliv na řadu následovníků, třeba na Paula Verlaina, Arthura Rimbauda či Stéphana Mallarmého.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme