Foglarův žižkovský byt se bude opravovat, vznikne v něm rezidence pro autory komiksů

Byt Jaroslava Foglara na pražském Žižkově čeká rekonstrukce. Dva pokoje a malá kuchyňka, kde bydlel muž zvaný Jestřáb od konce sedmdesátých let, se promění v rezidenční sídlo pro spisovatele a tvůrce komiksů z celého světa. První autoři by v něm mohli bydlet už letos na podzim.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byt v sedmém patře činžovního domu nedaleko Olšanských hřbitovů využíval Jaroslav Foglar asi dvacet let, než v roce 1999 zemřel.

Podívejte se, kde vznikají díla známých spisovatelů. Pracují v kuchyni, na záchodě i na balkoně

Číst článek

I když z těchto dvou pokojů členové Foglarovy nadace za posledních dvacet let odvezli asi sto beden cenných textů a zápisků, pořád jsou tu k vidění Foglarovy knihy ze soukromé knihovny, osobní poznámky napsané dokonce na dveřích a malé papírky, obrazy a plakáty rozvěšené po zdech.

Je tu i Foglarův šatník včetně košile, klobouku a tenisek. Foglarova skautská nadace chystá expozici a na veřejnost by se měly v nejbližší době dostat i nová vydání Foglarových knih a deníků, které budou k přečtení vůbec poprvé.

„Dlouho jsme přemýšleli, co s bytem Jaroslava Foglara dál a nakonec jsme si řekli, že nejlépe tu foglarovskou myšlenku a poselství jeho díla ponese, když ten byt přeměníme na spisovatelskou rezidenci. Takže od letošního podzimu se v měsíčních turnusech budu v bytě střídat spisovatelé z celého světa na programu spisovatelských rezidencí pro autory literatury pro děti a mládež, který pořádáme s Českým literárním centrem a Mezinárodním výborem pro dětskou knihu,“ popsal plány ve vysílání Radiožurnálu Tomáš Šídlo ze Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Ondřej Bambas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme