SOUTĚŽ: Nenatočený film Bohemia. Vyhrajte první román režiséra Jana Svěráka

Ivan Šustil má rodinu, dvě děti a je sukničkář. Natočil dva nadějné snímky a teď mu starší britská producentka nabízí udělat jeden v angličtině. Tak začíná román Bohemia, ve kterém se režisér Jan Svěrák nechal inspirovat vlastním životem. O knihu si můžete tento týden zahrát v pravidelné soutěži serveru iROZHLAS.cz.

Knižní soutěž Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Literární prvotina režiséra Jana Svěráka Bohemia.

Literární prvotina režiséra Jana Svěráka Bohemia. | Foto: Lukáš Řezník | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Psát beletrii je mnohem svobodnější než psát scénáře,“ přiznal Svěrák v rozhovoru pro Radiožurnál. „Realizace je mnohem snažší. Nemusíte shánět peníze, přemlouvat někoho, aby v tom hrál, a pak se dívat, že to nehraje, jak byste chtěl. V knize mi všichni hrajou bezvadně.“

Román nese podtitul Nenatočený film. Jeho první verze z roku 2003 totiž měla původně být předlohou k budoucímu snímku.

„Tehdy z toho sešlo. Teď jsem to vzal, protože mi toho příběhu bylo líto, a přepsal to z jiného úhlu pohledu. Použil jsem strukturu a příběh třicátníka a podíval se na to očima padesátníka. To mě moc bavilo,“ přiznává režisér.

Pravidla soutěže

Přečtěte si Obecná pravidla soutěže o knihy se zpravodajským serverem iROZHLAS.cz

„Je to hodně podobné mému příběhu, proto jsem si dovolil to napsat tak dlouhý, protože o tom vím hodně,“ dodává s tím, že si ve fikci dovolil udělat, na co v životě neměl odvahu. Jeho hrdina se pustí do natáčení filmu, do kterého by sám nešel. 

Do role svého alter ega Ivana Šustila chtěl Svěrák původně obsadit Kryštofa Hádka, který hrál v jeho válečném dramatu Tmavomodrý svět. Nakonec se herec stal alespoň kmotrem románu během jeho křtu.

Bohemia ale není úplnou knižní prvotinou Jana Svěráka. V roce 2010 vydal vyprávění pro děti s názvem Kuky se vrací, které se stalo předlohou pro jeho pozdější filmovou adaptaci.

Pokud se chcete zapojit do soutěže o 10 románů Bohemia, napište nám až do tohoto pátku 14. února do 18.00 na e-mailovou adresu soutez.irozhlas@rozhlas.cz odpověď na následující otázku:

Jak se jmenuje film, za který získal Jan Svěrák v roce 1989 studentského Oscara?

Do odpovědi uveďte:

  • Jméno a příjmení
  • Adresu pro případ výhry
  • Telefon, případně e-mail

Výherce bude server iROZHLAS.cz losovat ze správných odpovědí, každý se může v daném kole účastnit pouze jednou. Více se dočtete v pravidlech.

red Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme