Zemřel spisovatel a sběratel Ebr. ,Herci a divadelníkovi‘ Arbesova knihkupectví bylo 81 let

Knihkupectví a práce za pultem je divadlo, říkával knihkupec a spisovatel Vratislav Ebr. Svou roli v pražském Arbesově knihkupectví miloval. Zemřel v pondělí v 81 letech. Celý život pořádal besedy, autogramiády a nejrůznější happeningy. Sbíral originální knihy, poezii nebo slovní hříčky. Tu první si zapsal ještě jako knihkupecký učeň.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Ebr

Svou roli knihkupce miloval a se zákazníky rád hrával téměř divadlo | Foto: Archiv Hanky Švejnohové

„První přání od jakési paní bylo: ‚Prosímvás teď vyšla knížka Střapec a moře.‘ To jsem si napsal na papír a tak to pomaloučku vznikalo,“ vzpomínal Ebr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si nekrolog knihkupce a spisovatele Vratislava Ebra

Legrace, smích a dobrá společnost možná vyvažovala tragické rané dětství. Jeho maminka Františka Sívková byla totiž sestrou Josefa Valčíka, jednoho z parašutistů zapojených do atentátu na Reinharda Heydricha.

„Převezli ji na Pankrác, tam jsem se narodil. Říkali mi, že jsem jediný, který má v rodném listě uvedené svoje jméno a u toho ‚narozen pravděpodobně 20. října 1942‘, neví se to přesně. Maminku se mnou nechali čtyři měsíce a v lednu ji odvezli do Mauthausenu, kde skončil její život,“ vyprávěl Ebr.

Divadlo se zákazníky

Jeho otce nacisté zastřelili. Vratislava Ebra si pak ve čtyřech letech adoptovali manželé Ebrovi a postarali se mu o opravdu šťastné dětství rozmazlovaného jedináčka. Oba byli chemici, Vratislav ale miloval knihy a oni mu nebránili vyučit se knihkupcem.

Dva roky po vyučení už jedno knihkupectví pro mládež vedl. Pracovala v něm i dívka, která se na spolupráci s mladým Ebrem netěšila.

„Říkala ‚on je takový ukecaný a furt se někde producíruje.‘ Ale přesto ji pak přemluvili. A jak už to tak bývá, tak jsem si ji nakonec vzal za manželku,“ popisoval Ebr.

Jsem sběratel příběhů, to mě na psaní nejvíc zajímá, vypráví spisovatel Kraus

Číst článek

Svou roli knihkupce miloval a se zákazníky rád hrával téměř divadlo. Pokud nějaký titul na pultu chyběl, zákazník i tak neměl odejít s prázdnou a učil to i své zaměstnance.

„Sice nemáme, ale pak už musíte nabídnout něco podobného k tomu. Například Moserová překládala celého Francise. Jestliže nebyl Francis, ale od Moserové tam byla prozaická knížka... Měl jsem zaměstnance, kteří uměli báječně mluvit, z některých jsem to nedostal. Ale to je právě to divadlo,“ mínil Ebr.

Sám je autorem nebo spoluautorem čtyř desítek knih o Praze, bonmotech nebo citátech. Poslední kniha Zorničky z Prahy vyšla v roce 2022.

Jana Magdoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme