Němci nás mají rádi. Hloupé vtipy o Češích neexistují, říká z Berlína spisovatel Rudiš

Spisovatel Jaroslav Rudiš už šestnáct let žije střídavě v Česku a Německu. Bydlí v berlínské části Kreuzberg. V německé metropoli rok studoval a do města se zamiloval. Je také autorem knihy Nebe pod Berlínem. Němci nás mají hodně rádi, hloupé vtipy o Češích prakticky neexistují, říká.

Německý volební seriál Berlín/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spisovatel Jaroslav Rudiš

Spisovatel Jaroslav Rudiš | Foto: Pavel Polák | Zdroj: Český rozhlas

„Na berlínské univerzitě jsem měl v roce 2001 až 2002 stipendium. A ještě jsem pracoval na projektu o současné německé literatuře,“ vzpomíná pro Radiožurnál český spisovatel žijící v Německu Jaroslav Rudiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Němci nás mají rádi. Hloupé vtipy o Češích neexistují, říká z Berlína spisovatel Rudiš

„Studoval jsem tady a do města se zamiloval. Vedlejším produktem mého studijního pobytu byl i román Nebe pod Berlínem, který jsem po večerech psal, jak jsem se toulal městem,“ doplňuje.

Dříve jezdil s rodiči k moři do východního Německa. Už tehdy propadl němčině, které se hodně věnoval na gymnáziu. Němčina ho prý teď živí.

„Kdybych neuměl německy, tak bych se tady asi jako autor neuživil,“ konstatuje Rudiš. „Díky tomu, že umím německy, tak mám pocit, že jsem se naučil trochu líp i česky. A že rozumím trochu víc i našim českým problémům,“ vysvětluje.

Spisovatel Jaroslav Rudiš | Foto: Pavel Polák | Zdroj: Český rozhlas

„Německo je pro český průmysl i českou kulturu klíčová země. Češi na to někdy zapomínají. Chtěli bychom Německo přeskočit a uspět třeba v Anglii nebo Francii, kde je to mnohonásobně těžší,“ dodává.

Němci se podle českého spisovatele žijícího v Berlíně o nás zajímají a mají k Česku zvláštní vztah. Mají nás prý hodně rádi.

„Neexistují prakticky žádné hloupé vtipy o Češích. V německém povědomí nemáme špatné vlastnosti. Nevím, čím jsme si zasloužili, že nás Němci mají rádi, ale je to tak,“ přibližuje Rudiš.

Německý volební seriál

Němci budou rozhodovat o dalším směřování své země v neděli 24. září. Německo je pro Českou republiku významným partnerem, Český rozhlas proto připravil k parlamentním volbám nový seriál, ve kterém se budou probírat zásadní témata, která zasáhnou do nedělních voleb. Zazní série reportáží, rozhovorů a analýz.

„Němci hodně na Češích oceňují a mají rádi smysl pro ironii, sebeironii a humor. Oni mají trochu jiný humor,“ doplňuje.

Německo je podle něj navíc velmi různorodé. „Z Česka je nutné nevnímat Německo jako jednu zemi. Historicky je zvláštně poskládána, pospojovaná. Je opravdu strašně různorodé,“ upozorňuje Rudiš.

„Nedokážu říct, jestli jsem napůl Čech a napůl Němec. Když někde takhle žijete, tak se vám to už v hlavě plete. Ale vždy se do Česka strašně těším, potřebuji obojí,“ popisuje český spisovatel žijící v Berlíně. „Často jsem si představoval, jaké by to bylo, kdyby se člověk musel rozhodnout žít jen v jedné zemi. Myslím, že bych strašně trpěl,“ uzavírá Jaroslav Rudiš.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme