Zemřel spisovatel Zdeněk Mahler, autor scénáře k Nebeským jezdcům a Božské Emě

Zemřel spisovatel, publicista a popularizátor vážné hudby Zdeněk Mahler, bylo mu 89 let. Jeho tvorba měla opravdu široký záběr, od filmových a divadelních scénářů, přes biografie významných osobností, až k odborným muzikologickým publikacím. Po studiu na filozofické fakultě pracoval Zdeněk Mahler v 50. letech v Československém rozhlase, od roku 1960 byl spisovatelem na volné noze.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Mahler ve studiu Českého rozhlasu.

Zdeněk Mahler ve studiu Českého rozhlasu. | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Zdeněk Mahler se narodil 7. prosince 1928. Po získání doktorátu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pracoval krátce v rozhlase a na ministerstvu školství a kultury. V té době byl současně dramaturgem Laterny magiky a podílel se na její prezentaci při Expo 58 v Bruselu. Od roku 1960 měl svobodné povolání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastní mu byl i humor a sebeironie. Jaký byl život Zdeňka Mahlera?

Napsal řadu knih o významných osobnostech domácí i světové kultury, jakým byli Dvořák, Smetana, Mozart, Masaryk či Havlíček. Jako autor či spolupracovník je podepsán pod mnoha filmovými či televizními scénáři, mezi jinými Svatba jako řemen, Nebeští jezdci, Božská Ema, Den sedmý, osmá noc, Amadeus nebo Lidice.

Obdivovatel Dvořáka i Masaryka

„Jsem jenom takový stařec, který se vyznačuje ukecaností, že mi jednou pan Horníček povídal: 'Poslyšte, vy prej jste schopnej na cokoli mluvit hodinu.' A já na to, že je to horší – už jsou to dvě hodiny,“ vyprávěl před lety v rozhlasovém vysílání.

Učaroval mu životní příběh autora slavné opery Rusalka - Antonína Dvořáka. Natočil o něm televizní triptych. Podobné dokumenty pak věnoval i svému předkovi Gustavu Mahlerovi nebo Tomáši Garriguovi Masarykovi.

Odchodem Mahlera ztrácí česká kulturní scéna obdivuhodnou a činorodou osobnost, reaguje ministr kultury

Číst článek

Obdivuhodné znalosti dokázal Zdeněk Mahler předávat divákům a čtenářům poutavě a navíc s nadhledem. Při práci byl velmi pečlivý.

„Stane se mi, že na mě nalehne krize, kdy přemýšlím o řadě synonym a na to přesné nemůžu přijít. To vám je bolení!“ vyprávěl s úsměvem. 

Za trvalý přínos pro českou kulturu obdržel roku 2003 od ministra kultury medaili Artis Bohemiae Amicis a v roce 2011 cenu Unie českých spisovatelů. 

Jan Herget, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme