Mussolini v novém filmu plánuje politický comeback. 'Současné volby by vyhrál,' říká režisér

Benito Mussolini projíždí současnou Itálií a přemýšlí o politickém návratu. Taková je zápletka satirické komedie Sono tornato (Jsem zpět) uvedené do italských kin ve čtvrtek, uprostřed předvolební kampaně, kterou zmítají populistické a neonacistické nálady, napsala agentura AP. Italský snímek je obdobou německého filmu Už je tady zas z roku 2015, v němž se v dnešním Berlíně překvapeně probudí Adolf Hitler.

Řím Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benito Mussolini při projevu v Mailandu v květnu 1930

Mussolini | Foto: Wikimedia Commons, CC-BY-SA, Bundesarchiv, Bild 102-09844

Kritika jednohlasně pochválila skryté poselství nového filmu, totiž že současná Itálie podléhá obdobnému populismu, který před necelým stoletím vynesl k moci Mussoliniho. Režisér Luca Minieri uvedl, že v italské duši se kousek duceho stále skrývá. Diktatura, jakou fašistický vůdce nastolil, ale podle něj v současnosti nehrozí. „Pozoruji však, jak se vrací populismus. Vlastně už je tady,“ dodal Minieri.

Populismus před volbami

Kampaň před volbami, jež se mají konat 4. března, ovládá protiimigrační rétorika vedoucí středopravé koalice a populistické výkřiky antisystémového Hnutí pěti hvězd, napsala agentura AP. Krajně pravicové skupiny, například Casa Pound, navíc neblaze ovlivňovaly místní volby - nespokojenost přiživovaly protiimigračním tažením.

Máslo a politická satira do všech domácností. Prezident Blaník se trefuje do černého i dalece přestřeluje

Číst článek

Mussolini, kterého hraje Massimo Popolizio, se ve filmu ocitne v římské čtvrti vyhlášené soužitím mnoha etnik. Posléze se s dokumentaristou vydává na cestu po celé Itálii - chce zjistit, zda by byl možný jeho politický návrat.

V jedné scéně se duce v uniformě ptá kuchaře, zda by souhlasil s návratem diktatury. Ten mu odpoví, že by chtěl „svobodnou diktaturu, žádnou despocii“. „Jen jedna strana?“ ptá se filmový Mussolini svého protějšku. „Nanejvýš dvě,“ odpovídá kuchař.

'Mussolini by dnes volby vyhrál'

„Italové se na rozdíl od Němců se svým diktátorem ještě nevypořádali,“ citoval režiséra deník La Repubblica. „Jsem přesvědčený, že kdyby se Mussolini dnes vrátil, volby by vyhrál. Jeho vláda by ovšem do dvou let padla,“ dodal Minieri.

Od konce druhé světové války se v Itálii vystřídalo 65 vlád.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme