Kdo je nejlepší rozhlasový hlas? Matouš Ruml provází vyhlášením ankety Neviditelný herec století

Za sto let rozhlasového vysílání zaznělo v éteru tisíce zvukových inscenací a v nich tisíce hereckých výkonů. Sami posluchači mohli vybrat jeden mužský a jeden ženský hlas, který jim k srdci přirostl nejvíce. Kdo titul Neviditelného herce a neviditelné herečky století získá, bude jasné ve středu večer. Slavnostní večer začal ve 20 hodin v prostorách Nové scény Národního divadla, večerem provází herec Matouš Ruml.

Praha (Aktualizováno: 20:09 12. 4. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dana Medřická, Rudolf Hrušínský nebo Vilma Cibulková. To jsou tři z celkem dvaceti majitelů ikonických hlasů, které se ucházejí o titul neviditelného herce a neviditelné herečky století. Anketu uspořádal Český rozhlas u příležitosti stého výročí od zahájení pravidelného vysílání.

Neviditelný herec století

Nominované herečky
Jaroslava Adamová
Vilma Cibulková
Helena Dvořáková
Věra Galatíková
Tatiana Dyková Vilhelmová
Daniela Kolářová
Hana Maciuchová
Dana Medřická
Taťjana Medvecká
Pavla Tomicová

Nominovaní herci
Eduard Cupák
Karel Höger
Jiří Adamíra
Rudolf Hrušínský
Oldřich Kaiser
David Novotný
Viktor Preiss
Josef Somr
Ivan Trojan
Václav Voska

Hlasovat lidé mohli pro deset herců a deset hereček, které vybrala odborná porota.

O náročnosti rozhlasové práce často mluvil i herec Karel Höger, který je nominovaný v mužské kategorii společně s Rudolfem Hrušínským, Viktorem Preissem nebo Josefem Somrem. Podle Högera prý až rozhlasový mikrofon přesně ukáže, kdy se slovo mění ve frázi.

Sám si to mohl vyzkoušet například ve hře Bylo to na váš účet od Ludvíka Aškenázyho, která se dočkala uznání i na mezinárodní přehlídce Prix Italia.

V kategorii ženských hlasů soutěží například jméno Jaroslavy Adamové, Dany Medřické nebo Taťjany Medvecké. Ta rozhlasové herectví a zejména četbu často označuje za úplně nejtěžší disciplínu, kde herci z nesnází nepomůžou kolegové.

Slavnostní ceremoniál z Nové scény Národního divadla, kde se vyhlásí jména vítězů, vysílají ve středu od 20. hodiny živě stanice Radiožurnál, Dvojka a Vltava.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme