V nejvýznamnějším chrámu tibetských buddhistů vypukl požár, rozsah škod není znám

V chrámu Džókhang, který patří mezi nejvýznamnější svatyně tibetských buddhistů a nejpopulárnější turistické atrakce tibetské metropole Lhasa, v sobotu vypukl rozsáhlý požár. Byl však rychle uhašen a nejsou žádné zprávy o obětech. Informovaly o tom agentury AP a Reuters.

Lhasa Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příčina požáru zatím není známa, k dispozici nejsou ani podrobnosti o rozsahu škod. Chrámu Džókhang je od roku 2000 na seznamu světového dědictví UNESCO. „Oheň byl rychle uhašen, nejsou žádné oběti,“ uvedl list Tibet Daily. Některá média zveřejnila záběry vysoko šlehajících plamenů. Podle zpráv na sociálních sítích nicméně požár nezasáhl hlavní budovu chrámu, napsal britský list Daily Mirror.

Tibet je součástí Číny, jejíž armáda tuto oblast obsadila v roce 1950. Peking tvrdí, že jeho vláda přinesla Tibetu prosperitu a stabilitu a odmítá obvinění tibetských exulantů a ochránců lidských práv z represe.

Snaží se rovněž demonstrovat, že vynakládá velké množství peněz na zachování tradiční tibetské kultury, včetně řady chrámů a klášterů. Někteří uživatelé twitteru tvrdí, že zprávy o požáru chrámu Džókhang jsou v Číně cenzurovány.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme