Štědrý večer bude na ČT patřit pohádce Jak si nevzít princeznu. Nový rok přinese závěr série Marie Terezie

Karel Janák se už posedmé ujal režie štědrovečerní pohádky. V Jak si nevzít princeznu, kterou během vánočních svátků uvede první program České televize, předpoví sudičky princi Leopoldovi svatbu s princeznou Josefínou. Navzájem se ale nemohou vystát, a tak se sudbu pokusí překazit. Program ČT vedle toho nabídne klasiku v podobě Tří oříšků pro Popelku nebo Anděla páně. Na Nový rok pak uzavře minisérii Marie Terezie její pátý, finální díl.

Televize Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Fialová a Marek Adamczyk ve štědrovečerní pohádce Jak si nevzít princeznu

Anna Fialová a Marek Adamczyk ve štědrovečerní pohádce Jak si nevzít princeznu | Zdroj: Česká televize

Nová štědrovečerní pohádka se neobejde bez trochy čar a kouzel. „V království chodí sudičky a každému dítěti něco věští. Našemu hlavnímu hrdinovi, princi Leopoldovi, dají do vínku, že si vezme princeznu ze sousedního království,“ přibližuje zápletku Karel Janák.

„Jenže když jsou děti k něčemu nucené, tak se vzpírají, takže se vzájemně od malička nesnáší. Posléze nadejde den, kdy se tedy mají brát, a nedokáží se s tím smířit. Zjistí však, že sudičky mají čarovné hodinky, se kterými se mohou vrátit do dřívějších či budoucích časů, a tak si je bez dovolení vypůjčí.“

V nové ladovsky laděné vánoční pohádce rozsvěcí pravá láska na Zem spadlé hvězdy

Číst článek

Výprava do minulosti, kde se princ a princezna pokusí sudbě zabránit, ale na přítomnosti napáchá tolik škod, že pro ně společná svatba bude jedním z nejmenších problémů.

Ústřední dvojici hrdinů si zahráli Anna Fialová a Marek Adamczyk. Důležitou roli ale v příběhu dostala i trojice sudiček, které ztvárnily Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Naďa Konvalinková.

„Nejde pouze o dokonalé pohádkové postavy, ale mají i věci, které si řeší mezi sebou, tudíž je musely ztvárnit fenomenální herečky, aby vynikly nad všemi ostatními,“ vysvětluje výběr hvězdného tria režisér.

Jak si nevzít princeznu se představí v předpremiéře v listopadu v rámci pilotního prvního ročníku festivalu Variace 2021, který společně pořádá Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie.

Sudičky Naďa Konvalinková, Iva Janžurová a Daniela Kolářová ve štědrovečerní pohádce Jak si nevzít princeznu | Zdroj: Česká televize

V programu České televize nebude chybět ani tradiční pohádka ve znakovém jazyce. V té nové, nazvané O kouzelné rybí kostičce, se v hereckých rolích opět představí neslyšící herci. Diváci si ji ale budou moct pustit se skrytými titulky a dabingem.

„Mezi veřejnoprávními televizemi jsme byli historicky první v Evropě. U neslyšících dětí hned naše první pohádka vzbudila velký ohlas a přání pokračovat v této tradici. A letos toto přání plníme rádi už posedmé,“ dodává scenáristka Alexandra Vebrová.

Marie Terezie popáté

Na Silvestr je připraven Největší flám s Jiřinou Bohdalovou, oslava 90. narozenin legendární herečky, které se zúčastní například Marek Eben, Lucie Bílá, Boleslav Polívka, Hana Zagorová nebo Milan Kňažko.

V novém roce pak vyvrcholí příběh rakousko-uherské panovnice Marie Terezie. V titulní hrdinku se ve finální části minisérie proměnila herečka Ursula Straussová. Z českých a slovenských herců se diváci opět dočkají Vojtěcha Kotka, Davida Švehlíka, Tatiany Pauhofové nebo Igora Bareše.

Vojtěch Kotek a Ursula Straussová v závěru minisérie Marie Terezie | Zdroj: Česká televize

Na konec roku připadne také televizní premiéra životopisných snímků Havel a Šarlatán nebo spuštění vylepšené streamovací platformy iVysílání.

V první fázi rozsáhlé rekonstrukce se představí první ryze internetové projekty ČT. Mezi ně patří RapStory, dokumentární série Šimona Šafránka mapující 30 let tuzemské rapové scény, dále pak magazín Kritika budoucnosti, ve které youtubeři Martin Rota a Patrik Kořenář ukazují zajímavá povolání budoucnosti, a cestopisný pořad Do divočiny.

„Vedle premiérových web-only pořadů bude v iVysílání i lépe zpřístupněn celý náš stávající katalog, který je v rámci českého prostředí unikátní nejen svým rozsahem, ale i svým tematickým i historickým záběrem. Je to další krok k rozšíření veřejné služby divákům,“ dodává generální ředitel České televize Petr Dvořák.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme