Tipy na tři nové dokumenty o stavu světa. Planeta, koronavirus i setkání nového s tradičním

Do neděle 8. listopadu se můžete online zúčastnit jihlavského festivalu dokumentárních filmů. Více než 270 filmů vám je dostupných za cenu jedné akreditace. Většina snímků je k dispozici na sedm dní, některé mají další omezení, například maximum 500 zhlédnutí.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Televize, ovladač, televizní ovladač (ilustrační foto)

Tři dokumenty, na které se můžete podívat z pohodlí domova | Foto: Alehandra13 | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

Wu-chan a ti druzí

Jediný tip z programu? Snímek Coronation natočil čínský umělec, filmař a disident Aj Wej Wej. Využívá záběry tajně natočené amatérskými kameramany ukazují realitu života v uzavřeném Wu-chanu, jeho vylidněných ulic a přísně střežených zdravotnických zařízení.

Klade si mj. otázku, do jaké míry může stát zasahovat do života svých občanů, je-li v sázce celosvětová humanitární katastrofa. Společně s filmem 76 dní, který měl premiéru na festivalu v Torontu a který natočili Weixi Chen, Hao Wu, a jejich anonymní režisérský kolega, jsou to první velké dokumentaristické zprávy z Wu-chanu. Jihlavský festival pak nabízí reflexi koronavirového světa také z Itálie nebo New Yorku v podobě dalších filmů.

Výstava Lvem mě nazývají líčí historii jednoho ze státních symbolů. Přístupná je zatím jen virtuálně

Číst článek

Zamiřte na web festivalu https://www.ji-hlava.cz/.

Životní svědectví Davida Attenborougha

Netflix v posledních několika letech zabodoval s výraznými dokumentárními seriály ze sportovního, sociálního i politického prostředí. Následující tip bude ale na film Život na naší planetě. David Attenborough je synonymem celoživotní práce v oblasti přírodovědného dokumentu.

„Celý život jsem si myslel, že objevuju divočinu, ale přitom jsem zachycoval jenom její zánik,“ říká známý moderátor z BBC v novém filmu Život na naší planetě. Balancuje mezi depresí z tragického stavu planety a nadějí na možná zlepšení. Působivý je díky kombinaci přírodovědného tématu se životním svědectvím stárnoucí autority a aktuálním apelem.

Film si pusťte tady: https://www.netflix.com/cz/title/80216393

Mirai Navrátil o životě umělce za koronaviru: Snažíme se toho využít a dělat to, na co jinak nemáme čas

Číst článek

Země medu a 15 let dafilms.com

Portál DAFilms www.dafilms.com, programovaný z Česka, slaví v těchto dnech 15 let existence. V současnosti nabízí pestrou paletu filmů přesahující původní zaměření na autorský dokumentární film. Podívat se můžete například nově na film Helmut Newton: Nestoudná krása o známém fotografovi nebo na Zemi medu (r. Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska).

Vytříbeně nasnímaný film nominovaný na Oscara vypráví o mizejících tradicích a vztahu k životnímu prostředí. Hlavní hrdinkou je osamělá včelařka v severní Makedonii, starající se o svou nemocnou matku a udržující starobylou péči o včely v tradiční podobě. Film konfrontuje s rodinou, která na letní sezonu přichází do její jinak vylidněné vesnice, s úplně jinými metodami.

Zemi medu najdete tady: https://dafilms.com/film/10973-honeyland

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme