Klíče, vlajka ze sametu i hliníkový sud. Anamorfní sochu Václava Havla vystavuje pražské letiště

Pražské letiště ve středu odhalilo unikátní portrét Václava Havla. Autorem anamorfní instalace je světoznámý sochař Patrik Proško. Své dílo složil z tisíců předmětů, které souvisejí s životem bývalého českého prezidenta. Diváci mohou portrét vidět pouze z určitého pohledu, protože jinak se instalace mění pouze v nesourodou skrumáž věcí. Na pražské letiště sochu zapůjčilo IAM Illusion Museum Prague a ponechá jej zde nejméně rok.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělec Patrik Proško se věnuje anamorfním situacím dlouhodobě. Takto vytvářel portréty například Nikoly Tesly, Tomáše Bati nebo Bedřicha Smetany s Antonínem Dvořákem.

Proško se vyjádřil, že si velmi váží toho, že měl příležitost ztvárnit sochu Václava Havla: „Díky lidem, jako byl Václav Havel, mám já dnes kvalitní život. Bylo mi 14, když přišla revoluce a měl jsem vše před sebou.“

„Tvorba anamorfní instalace je vždy velmi náročný proces, který má několik rovin. Nejdříve musím nastudovat život portrétovaného, abych mohl začít shánět předměty, které souvisejí s jeho odkazem a vyprávějí jeho životní příběh,“ popisuje autor.

Až polovina uměleckých děl na českém trhu jsou padělky. Někdy je odhalí rentgen, jindy tahy malíře

Číst článek

„Celá socha stojí na autentických dokumentech z doby od 60. let až po 90. léta. Především jsem chtěl zdůraznit to, co Havel byl nejvíc: spisovatel a dramatik. Proto je tu hodně psacích strojů a psacích potřeb, představuje Proško použité materiály.

Instalace je ale tvořena i dalšími předměty: například klíči, které symbolizují sametovou revoluci, radiátorem s kovovými pouty z dob komunismu, který má připomínat tvrdé výslechy STB, nebo hliníkovým sudem, tradičním symbolem Havlova působení v pivovaru.

Nechybí ani česká vlajka z pravého sametu jako odkaz na sametovou revoluci nebo Havlův osobní symbol – srdce. Celkem bylo pro anamorfní portrét využito přes 3000 autentických a dobových předmětů a dokumentů, které autor shromáždil mimo jiné ve spolupráci s organizacemi spojenými s Václavem Havlem.

Důležitý je stín

Při samotné skladbě sochy musel autor poskládat objekty na scéně do zákrytu natolik přesně, aby z jednoho úhlu pohledu tvořily portrét dané osobnosti. Na zpodobnění Václava Havla pracoval Patrik Proško čtyři měsíce v kuse.

„Anamorfní sochařství se mi líbí i z ekologického pohledu. Používám věci, které už na světě jsou a využívám jejich významů,“ dodává Proško.

Svěrák poprvé zveřejňuje svůj tajný deník: ‚Konec divadla po první sezoně na obzoru,‘ psal v roce 1968

Číst článek

Také upozorňuje na nutnost správné kombinace barev a velikostí použitých materiálů: „Další rovinou je práce s konkrétním zdrojem světla, protože každý předmět má svůj stín, který ale nesmí vrhat na místa, kde by v portrétu mělo být světlo. U instalace Václava Havla používám na některých místech stín jako další barvu namísto barevného předmětu.“

Portrét Václava Havla je k vidění v přízemí Terminálu 2 Letiště Václava Havla Praha, hned vedle instalace Forum Havlum. Na pražském letišti bude umístěn minimálně jeden rok.

Ema Polívková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme