Czech Press Photo vyhrál snímek s následky tornáda na jižní Moravě, tématem ročníku byl i covid

Hlavní cenu v soutěži Czech Press Photo 2021 dostala fotografie Petra Topiče z mediálního domu Mafra, která zachycuje následky ničivého tornáda na jižní Moravě. Snímek pochází ze série s názvem Zkáza, která zvítězila v kategorii Aktualita. Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než 4000 snímků od 250 autorů z Česka a Slovenska a pořadatelé ve čtvrtek výsledky vyhlásili online.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotoreportér Petr Topič z mediálního domu Mafra byl 20. ledna 2022 v Praze vyhlášen vítězem 27. ročníku soutěže Czech Press Photo za snímek ze série dokumentující katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě

Fotoreportér Petr Topič z mediálního domu Mafra byl 20. ledna 2022 v Praze vyhlášen vítězem 27. ročníku soutěže Czech Press Photo za snímek ze série dokumentující katastrofické následky po ničivém tornádu na jižní Moravě | Zdroj: ČTK

Lidé si budou moci nejlepší snímky z tuzemské fotožurnalistické soutěže prohlédnout od pátku do konce května v Národním muzeu.

Pandemie, olympiáda i tornádo na jižní Moravě. Czech Press Photo 2021 zveřejnil nominované

Číst článek

Ten vítězný zachycuje ženu, která se v zoufalém gestu opírá čelem o zničený dům. Jižní Moravou se prohnalo tornádo loni koncem června. Snímky zachycující následky přírodní katastrofy patřily – vedle dokumentace pandemie covidu-19 – k častým námětům 27. ročníku soutěže.

Pandemie se promítla i do kategorie Sport, v níž zvítězil loňský vítěz soutěže Czech Press Photo, reportér České tiskové kanceláře (ČTK) Roman Vondrouš. Bodoval se sérií Věrní fanoušci. Ukazuje milovníky fotbalu, kteří v době uzavřených stadionů sledovali zápasy svého oblíbeného klubu Bohemians Praha přes zeď i pomocí přinesených žebříků.

Tornádo

„Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Tato nečekaná událost byla výzvou pro novináře, fotografy i pro veřejnost. Zejména v tom ohledu, jak citlivě k situaci přistoupit a zaznamenat ji," uvedl předseda poroty Petr Mlch.

OBRAZEM. Praha v dobách koronaviru. Czech Press Photo vyhrál snímek muže v dezinfekční bráně

Číst článek

Porota vybrala fotografii roku, která pochází ze série a zároveň podle Mlcha funguje jako samostatný snímek. „Je trochu jiná než ostatní, je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé výtvarné dílo,“ míní Mlch.

Vedle série nazvané Zkáza, z níž pochází vítězný snímek a která zvítězila v kategorii Aktualita, obsadilo téma tornádo i třetí místo v téže kategorii. Na snímku Martina Divíška z agentury EPA je zachycen spící hasič, který se rozhodl trochu sil načerpat přímo na ulici před zničenými domy. Za ním pomalu svítá a zřejmě nastává den naplněný zjišťováním škod. Druhé místo v kategorii Aktualita má série téhož autora nazvaná Nepokoje chuligánů kvůli covid opatřením.

Zdravotníci během covidu

V kategorii Reportáž vyhrál Lukáš Bíba z Economie se sérií nazvanou Druhá a třetí vlna, která ukazuje práci zdravotníků v dalším boji s pandemií nemoci covid-19. Ta se promítla i do kategorie Každodenní život, v níž vyhrál David W. Černý z agentury Reuters se sérií Jedna pandemie, jedno město, jeden člověk. Ukazuje v ní pohledy do různých prostředí města, exteriéru i interiéru, kde se vždy pohybuje jedna osamělá postava.

V kategorii Lidé, o kterých se mluví, znovu bodoval Petr Topič z Mafry se sérií Volební kampaň Andreje Babiše. V kategorii Člověk a životní prostředí uspěl reportér ČTK Igor Zehl se snímkem Digitální pohoda, za který získal druhé místo. Na něm odpočívá ošetřovatelka krav s mobilním telefonem v ruce a vleže opřená o ležící krávu.

Pořadatelé už dříve oznámili i držitele zvláštních cen, jednu z nich, cenu pro mladého autora, získal reportér ČTK Ondřej Deml za sérii z olympijských her s názvem Olympijské emoce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme