Picassova Guernica se vrací do sídla OSN. Před rokem ji nechal bezdůvodně odstranit majitel

Tapiserie znázorňující známý obraz Guernica od Pabla Picassa se po roce vrátí do sídla OSN v New Yorku. Z chodby, která vede k sálu, kde zasedá Rada bezpečnosti, ji nechal odstranit bez uvedení důvodu vlastník, rodina Rockefellerových, uvedla agentura AFP. To tehdy pobouřilo generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese.

New York Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do sídla OSN v New Yorku se po roce vrátí tapiserie s Guernikou

Do sídla OSN v New Yorku se po roce vrátí tapiserie s Guernikou | Foto: Shannon Stapleton | Zdroj: Reuters

Nelson Rockefeller v sobotu deníku The New York Times řekl, že se ze strany vlastníků díla jednalo vůči OSN o nedorozumění. Dodal, že tapiserii odstranili, aby ji nechali vyčistit a provést další restaurátorské práce.

Odstranění díla v roce 2021 velmi překvapilo generálního tajemníka Antónia Guterrese, který to označil za hroznou zprávu. „Tato tapiserie není jen dojemnou připomínkou toho, jak jsou hrozné války, ale díky svému umístění je od roku 1985 rovněž svědkem dění kolem Rady bezpečnosti,“ uvedl před rokem Guterresův mluvčí. Ten rozhodnutí vlastníků vrátit plátno do sídla mezinárodní organizace uvítal.

Rockefeller returns Guernica tapestry to UN, where it has been rehung at its old home outside the UN Security Council chamber

16:49 – 05. 02. 2022

26 55

Tapiserii nechal v roce 1955 zhotovit otec Nelsona Rockefellera. Obraz Guernica se stal jedním ze symbolů krutosti španělské občanské války. Picasso se inspiroval stejnojmennou baskickou obcí, kterou v roce 1937 bombardovala letectva nacistického Německa a fašistické Itálie.

Picasso obraz namaloval v pařížském exilu a v roce 1939 ho svěřil Muzeu moderního umění v New Yorku, kde zůstal více než 40 let. Přál si ale, aby byl obraz převezen do Španělska, až se do země vrátí demokracie. Stalo se tak v roce 1981. Monumentální dílo o rozměru 350 na 777 centimetrů je vystaveno v madridském muzeu Královny Sofie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme