Umělá inteligence trénovala na dílech téměř pěti tisíc umělců. Je mezi nimi i Kupka, Čapek nebo Toyen

Na sociálních sítích koluje seznam 4 700 umělců a umělkyň, na jejichž dílech byla trénována umělá inteligence. Jsou mezi nimi třeba Salvador Dalí, Wes Anderson, ale i čeští autoři a autorky. Na seznamu se objevili Toyen, František Kupka, Jan Švankmajer nebo Josef Čapek. Zprávu přináší server NBC News a zmiňuje ji Radio Wave.

San Francisco Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Umělá inteligence

Umělá inteligence trénovala na dílech zahraničních i českých umělců a umělkyň (ilustrační foto) | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Seznam se stal virální na sociální síti X (dříve Twitter), kde ho sdílel umělec Jon Lam. Má se týkat konkrétně nástroje Midjourney, který generuje na základě textových příkazů (promptů) vizuální materiál.

Umělá inteligence je riziková. Regulace je namístě, shodují se experti Koubský i Lesch

Číst článek

Společnost Midjourney měla díla téměř pět tisíc umělců a umělkyň využívat k trénování modelu. Mezi dalšími bylo využito dílo výtvarníků jako Otto Pilný, Mikuláš Medek, Jan Zrzavý nebo režisér Jan Pinkava.

Seznam autorů a autorek v současnosti také figuruje v probíhajícím soudním sporu skupiny umělců, kteří na začátku minulého roku podali žalobu proti společnostem Midjourney, Stability AI, DeviantArt a Runway AI.

Ty jsou viněné ze zneužití autorských práv k dílům výtvarných umělců, které měly společnosti využít k trénování generativních modelů umělé inteligence.

Zveřejnění seznamu podpořilo trvající frustraci autorů a autorek z nedostatečné regulace nástrojů AI ve vztahu k jejich dílům, píše Radio Wave.

Podle některých uživatelů sociálních sítích má existovat ještě rozšířený seznam, který má zahrnovat téměř šestnáct tisíc jmen umělců a umělkyň, jejichž díla chce společnost Midjourney mezi své tréninkové sady zařadit. Její zakladatel David Holz měl tento seznam zveřejnit již v roce 2022 na serveru Discord.

Barbora Součková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme