Řekové se učí evropské pivní kultuře, zájem o ni odstartoval speciálem z Korfu

Řeckou kuchyni si tradičně spojujeme spíš s vínem než s pivem. Řekové nejsou žádní velcí konzumenti piva. Založit si pivovar na malém řeckém ostrově byl více než odvážný nápad. Pivovar na Korfu je ovšem jedinečný. Například tím, že vznikl v době krize. Dnes se tam vaří skoro půl milionu litrů piva ročně a prodává se po celé zemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klášterní pivovar Strahov

Klášterní pivovar Strahov | Foto: Jakub Liška

„Pivo je vlastně vizitka každého místa. Je to číslo jedna. Skoro každý, kdo někam jede, ochutná místní pivo. Já jsem chtěl vizitku tohoto místa udělat sám. Nechtěl jsem ji mít ani od Holanďana, ani od Číňana. A tak jsem přišel s nápadem na Corfu Beer," vysvětluje Spyros Kaloudis počátky svého velkého projektu.

Od myšlenky nebylo daleko k realizaci. Spyros si vzal velkou půjčku a střemhlav se vrhl do velkého rizika. Na severu ostrova začal vařit nepasterizované pivo.

„Nikdy jsem neměl dobrý vztah k pivu, upřímně řečeno. Ale vadilo mi, že když sem přijeli na dovolenou turisté z Čech, Anglie a dalších zemí, objednali si pivo, tak dostali holandský výrobek. Nebyl jsem žádný milovník piva. To se ale změnilo, teď piju opravdu hodně piva,“ směje se Spyros.

I přes finanční krizi, která v Řecku poslední léta panuje, se korfské pivo velmi dobře prodává.

„Teď v krizi lidi nevyhazují peníze jen tak. Hledají kvalitu. My tu nejsme pro ty, kteří chtějí vypít deset piv a opít se. Říkáme, že máme něco skvělého a přírodního, je to čerstvý výrobek, ale něco stojí," shrnuje.

V pivovaru se vaří několik druhů piva. Od světlého lágru až po tmavý ale anglického typu.

„Ze začátku jsme si přivezli sládka z Čech. Učili jsme se dělat typ plzeňského piva. Chmel dovážíme právě z Čech. Pak jsme ale museli trošku obměnit chuť a napasovat ji na řeckého spotřebitele, který nechce tak hořké pivo,“ popisuje.

Řekové jsou velmi konzervativní. V zimě nejedí zmrzlinu a nepijí pivo. Tyhle radosti u nich patří výhradně k létu.

Korfu: Drastis Cape (Mys Drastis) | Foto: Libor Soukup

„V zimě pro nás pracují čtyři lidé a v létě osm, to totiž vyrábíme mnohem více piva. Snažíme se vzdělávat Řeky, aby se naučili pivo pít. Jsme v nejlepších restauracích Soluni a Athénách," chlubí se Spyros.

„Teď už máme za sebou čtyři roky. Vzdělávání je nekončící proces. Vy máte kulturu pití piva, my ale potřebujeme čas," dodává.

Spyrosův optimismus je jako kapka naděje v zoufalé situaci Řecka. A tak nezbývá, než doufat, že se Řekové brzy naučí pít pivo alespoň z poloviny tak jako Češi. Pak má jeho pivovar šanci na velký úspěch.

Anna Maňourová, Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme