Betlémářská sezona v Třešti končí, zájem návštěvníků byl prý rekordní

Dnes naposledy jsou v Třešti na Jihlavsku otevřené dveře k soukromým betlémům. Zájem byl letos podle betlémářů extrémně velký. Do města podle nich přijely tisíce návštěvníků a u rodinných domů se stály dlouhé fronty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Třešťský betlém

Třešťský betlém | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Sezónu si pochvaluje například Evžen Hanták. „Byla dost úspěšná, ta další už taková nebude,“ obává se.

Jeho slova potvrzuje i Marie Roháčková: „Chodilo hodně lidí. Bylo to náročné, daleko víc než jindy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Sezóna betlémů v Třešti končí

Oba připouští, že chvílemi je zmáhalo i vyčerpání.

„ Od Vánoc jsme neměli jediný klidný víkend, až ten poslední byl klidnější,“popisuje Marie Roháčková.

Třešťské betlémy jsou výjimečné. Vyřezávané postavy jsou zasazené do krajiny z mechu, kůry a pařezů. Nechybí důmyslné rybníky s rybami, květiny, stromy a kopie skutečných staveb. Zná je celý svět.

Návštěvníci prý přijeli dokonce až z Japonska nebo Spojených arabských emirátů . Někdy se jednalo i o stovky lidí denně. Někteří přijeli autobusy, jiní se na Vysočinu vypravili po vlastní ose.

Marie Roháčková si pochvaluje, že lidé už o betlémech hodně vědí. A to i malé děti.

„I děti ví, kdo byl Ježíš a kdo byl Herodes,“ říká.

Přes veškerou lásku ke své práci přiznávají betlémáři únavu. Přesto věří, že tradice bude pokračovat i v dalších letech.

„Ty starší jsou pesimističtější. Já jsme optimista a věřím, že to bude ještě pokračovat, že ještě nějaký čas vydržíme,“ říká Evžen Hanták.

Lidé, kteří nestihli zajet do Třeště v období Vánoc, se můžou na betlémy podívat i ve stálé expozici v místním muzeu. Další možností je 5. a 6. červenec, kdy v rámci akce Dřevořezání umělci vyrábějí figurky do betlémů přímo na náměstí.

Petr Palovčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme