Nová Karolina zůstává nedokončená, další etapa výstavby vázne

Jen na papíře zůstávají plány na zástavbu rozlehlých pozemků v těsném sousedství centra Ostravy. Území po bývalé koksovně Karolina se má změnit na novou městskou čtvrť. Jenže kvůli ekonomické krizi se ani letos výstavba skoro 300 bytů a dvou kancelářských domů nerozjede.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Karolina

Nová Karolina | Foto: Multi Development

Zatím tam vyrostlo nákupní centrum, obří kancelářský dům a bytový komplex. Další etapa výstavby se ale zadrhla. A je jasné, že bagry letos na volný prostor nevyjedou. Poptávka po nových kancelářích a bytech je totiž v Ostravě stále mizivá.


„Tady je vidět hranice zárodku budoucího náměstí,“ popisuje plochu šéf firmy Multi Development Luboš Kočí a ukazuje zatím prázdná místa na zelené louce. „Na opačné straně náměstí až k řece už má být jenom bydlení,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výstavba Nové Karoliny vázne


Jenže zájem o nové kanceláře nebo byty v Ostravě není. Mimořádné úsilí stojí zaplnit alespoň ty, co už stojí. „Jednáme, kde se dá, s partnery, s investičními fondy…,“ povzdechne si Kočí s tím, že očekávání byla větší.

Ostravská radnice chce developera podpořit

Podle primátora Ostravy Petra Kajnara město investorovi vyjde vstříc a nelpí ani na dodržení termínů.


„Jít do regionu, který má řadu problémů, a mít veřejnou správu pasoucí se po první chybě investora, by znamenalo tak špatnou pověst, že by žádný investor do Ostravy nepřišel,“ bojí se Kajnar.

Názory na Novou Karolinu se různí


Zlomový bude podle investora tento rok, jestli se konečně podaří poptávku nastartovat. Ostravané se mezitím sžívají s obřími kostkami, které v těsném sousedství historického centra vyrostly v první etapě. Třeba paní Ludmile vadí.


„Pro mě je to „Fukušima“, když už jsem uvnitř, tak to nevidím, a třeba něco koupím, ale když jedu okolo, tak je mi z toho vždy velice špatně,“ svěřuje se.


Zato Jana Kagramanovová je s Novou Karolinou spokojena: „Myslím, že to je fajn, je to všechno při sobě a vypadá pěkně.“


Ředitel developerské firmy Luboš Kočí věří, že proměnu této části Ostravy lidé časem určitě ocení. „Je to jenom začátek, ale jednou to bude nádherná část města,“ doufá Kočí.

Iva Havlíčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme