V poušti v americkém Utahu dobrovolníci trénují pobyt na Marsu, jsou tam i čtyři Češi

V nehostinné poušti ve Spojených státech je komplex, který vypadá jako vesmírná základna. Skupina dobrovolníků tam cvičí pobyt na Marsu, a právě na začátku února základně dominují Češi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mars Desert Research Station

Mars Desert Research Station | Foto: Mars Desert Research Station

Do projektu Mars Desert Research Center, neboli Marťanské pouštní výzkumné centrum se většinou zapojují mladí vědci.

Posádka se čtveřicí Čechů bude „na Marsu“ pobývat do 15. února. Je v ní Ondřej Doule, letecký inženýr Martin Kubíček, fotograf Filip Koubek a novinářka zaměřující se na vědu a techniku Tereza Pultarová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pětici Čechů, kteří se dostali do amerického vesmírného výzkumného centra, hovořil reportér Zdeněk Novák

Na rozdíl od jiných projektů, jako například Mars 500 tam netrénují zdlouhavou cestu na Rudou planetu a netestují svou psychiku a další nástrahy. V pouštním středisku spíš zkoušejí praktické každodenní činnosti, které vědce na vesmírné misi čekají.

Základna zvenčí připomíná barel nebo jakousi vodárenskou nádrž, v ní je laboratoř. Vedle modulu je ještě menší skleník ve tvaru válce. Vše je poměrně malé.

„Je to tady hodně těsné. Nedá se tady ani rozpažit. Prostor je tady stejně vzácný jako voda,“ řekla tehdejšímu zpravodaji Českého rozhlasu v USA Vítu Pohankovi členka jedné z dřívějších misí Christine Redmondová.

Mars Desert Research Station je druhá ze čtyř plánovaných výzkumných stanic simulujících pobyt na Marsu provozovaná společností Mars Society. Stojí na západě Spojených států, ve státě Utah. Působí v ní malé posádky, které tam krátkodobě provádějí vědecký výzkum. Kromě velké budovy, která slouží jako centrum aktivit komplex zahrnuje skleník, observatoř a výzkum probíhá i na otevřených plochách kolem.

Členové týmu pracují na menších vědeckých projektech a řeší praktické záležitosti mise na Mars, jako třeba pěstování zeleniny. Jindy třeba vychází jakoby do vesmíru, samozřejmě ve skafandrech a helmách jako na skutečné misi.

Fanoušci jejich život mohou sledovat na deníku, který si o tom všem vedou na internetu.

Dnes psali o tom, že jsou poměrně zklamaní ze stavu skleníku, kde jim předchozí posádka základny přenechala zeleninu, která sotva zápasí o přežití. Kromě toho dnes poprvé zkoušeli vařit mraženou potravu speciálně upravenou pro vesmírné mise, anebo zkoušeli brýle Google glass.

Pět členů posádky Mars Desert Research Station pochází z Česka | Foto: Mars Desert Research Station

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme