Nemocnice v Žatci otevřela nové odběrové centrum pro dárce krve

Dárci krve ze Žatce a okolí už nebudou muset k odběrům dojíždět do vzdálených nemocnic. Žatecká nemocnice totiž dnes otevřela nové transfuzní odběrové centrum. Vzniklo ve spolupráci s nemocnicí v Kadani.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odběr krve

Odběr krve | Foto: Filip Jandourek

„Chtěli jsme vytvořit důstojný stánek pro dárce krve. Vedle toho potřebujeme rozšířit portfolio krevní zásoby a v neposlední řadě je to i o tom, že to bude mít určitý finanční efekt,“ objasňuje důvody vzniku transfuzního centra ředitel nemocnice v Žatci Čestmír Novák.

Žatecké transfuzní centrum vzniklo ve spolupráci se stejným zařízením nemocnice v Kadani.

Přehrát

00:00 / 00:00

Transfuzní odběrové centrum v Žatci si prohlédl reportér Jan Beneš

„Investovali jsme do toho společně. Žatecká nemocnice provedla stavební úpravy, my jsme vybavili transfuzní centrum technologiemi a budeme ho společně provozovat. Bude to takové druhé pracoviště transfuzního odběrového centra v Kadani. Budou tady pracovat žatečtí lékaři, laborantky, zdravotní sestry,“ doplnil ředitel kadaňské nemocnice Josef Mašek.

Počítá se také s tím, že pravidelnými dárci krve budou vojáci ze žatecké posádky. Krev odebranou v žatecké nemocnici budou využívat také v Kadani nebo ve Fakultní nemocnici na Královských Vinohradech v Praze.

Lékaři věří, že stanice přitáhne nové dárce

Podle Martina Krušiny, který vede transfuzní centrum v Kadani, přiláká žatecká nemocnice řadu nových dárců, kterým se kvůli darování krve nechtělo dojíždět několik desítek kilometrů.

„Myslím si, že to je hlavní překážka mnoha lidí, proč nepřijdou darovat krev. Přeci jen sednout do auta a jet třeba 20 kilometrů už není tak komfortní, stojí to nějaké peníze. Nějaký příspěvek na cestovné tam je, ale benzín to samozřejmě nepokryje. Kdežto když máte transfuzní stanici v místě bydliště, daleko lépe se vám sem dostane, máte daleko lepší kontakt s lidmi na transfuzní stanici a je to všeobecně komfortnější,“ říká Krušina.

Než nové transfuzní centrum žatecké nemocnice přivítá první dárce krve, musí počkat na potřebné certifikáty od Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ty by měly do Žatce dorazit do deseti dnů. Transfuzní stanice tak bude otevřena až od 25. února, vždy dva dny v týdnu.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme