Ukrajinci by měli usednout ke kulatému stolu, navrhuje německý prezident Gauck

Němečtí představitelé se intenzivně snaží přispět k uklidnění vyhrocené situace na Ukrajině. Do Kyjeva dnes zamířil šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier, kancléřka Angela Merkelová ještě ve středu telefonicky jednala s Vladimirem Putinem. Prezident Joachim Gauck zahraničním novinářům v Berlíně řekl, že vzorem pro jednání by mohl být kulatý stůl, jaký se osvědčil v roce 1989 v Polsku a NDR k nalezení cesty mezi vládou a opozicí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck | Zdroj: Reuters

„Člověk má chuť říct, vyzkoušejte tuto cestu,“ prohlásil Joachim Gauck.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německý prezident Joachim Gauck mluvil v Berlíně se zahraničními novináři, byla mezi nimi i zpravodajka ČRo Klára Stejskalová

Německo a další země unie by mohly poslat na Ukrajinu skupinu mediátorů, kteří by to pomohli zorganizovat. Podle Gaucka je to jedna z možností, jak situaci uklidnit. Německo se navíc roky snaží o konstruktivní dialog s Ruskem.

„Bylo by dobré, kdyby si všechny strany konfliktu uvědomily, co získají a co ztratí, když vsadily na kartu násilí,“ říká německý prezident, podle kterého nemůže být odpovědnost za násilí přičítána rovným dílem vládě a opozici.

„V každé zemi ti, kteří mají moc a zbraně - policie a armáda, jsou odpovědní za zajištění práv a bezpečnosti občanů,“ uvedl dále prezident Gauck na setkání se zahraničními novináři v Berlíně.

Náměstí nezávislosti v Kyjevě se opět změnilo v bojiště a umírají tam lidé | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Fotografie z Majdanu Joachimu Gauckovi připomněly situaci z roku 1989, v níž se sám jako východoněmecký aktivista nacházel.

„Stáli jsme na ulicích a ptali se, zda to všechno dobře skončí, jestli na nás vláda nepošle tanky. A takové otázky si kladli vlastně všichni lidé ve střední Evropě," vzpomenul prezident přelomové dny, kdy se před 25 lety postupně hroutily socialistické režimy. „Naštěstí vše skončilo bez použití zbraní a krveprolití,“ dodal.

Německý prezident působil do pádu NDR jako pastor a otevřený odpůrce socialistického režimu. Otázka svobody, boj za demokracii a právní stát patří k jeho celoživotním tématům.

'Evropa musí dát jasný signál, že dveře jsou otevřené'

I v případě Ukrajiny otevřeně podporuje síly, které bojují za demokracii a právní stát. Joachim Gauck připomněl, jak v minulosti zůstala některá demokratická hnutí, například Pražské jaro, v rámci zachování geopolitické rovnováhy bez reakce mezinárodního společenství.

„Teď potřebujeme evropskou odpověď na události na Ukrajině a především signál, že dveře do Evropy zůstávají nadále otevřené," zdůrazňuje německý prezident.

Zmínil také své loňské setkání s ukrajinským prezidentem Janukovyčem ve Vilniusu, kdy se ho ptal na jeho vizi o příští Ukrajině. Otázka zůstala bez odpovědi.

„Jsem názoru, že Evropa nabízí Ukrajině více modelů pro právní stát, hospodářský rozvoj a demokratický vývoj než Rusko. Mnoho pozorovatelů soudí, že v případě Ruska žádná jasná představa, kudy se bude ubírat, neexistuje," podotkl Joachim Gauck.

Nepokoje na Ukrajině | Foto: Český rozhlas

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme