Při protivládní demonstraci v Thajsku zemřela osmiletá dívka, 40 lidí bylo zraněno

Při protivládním shromáždění ve východním Thajsku neznámí ozbrojenci zabili osmiletou dívku a desítky dalších lidí zranili. Atentátníci ze dvou nákladních vozů do davu házeli výbušniny a stříleli. Protivládní protesty v Thajsku trvají od listopadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní demonstrace v Thajsku

Protivládní demonstrace v Thajsku | Foto: Wally Santana | Zdroj: ČTK

Neznámí ozbrojenci zaútočili střelbou a výbušninami na odpůrce vlády premiérky Jinglak Šinavatrové v provincii Trát, asi 300 kilometrů východně od metropole Bangkoku.

Protivládní nepokoje v Thajsku jsou převážně klidné, občasné násilnosti si ale od listopadu vyžádaly kolem deseti mrtvých a přes 550 zraněných.

Demonstranti již řadu týdnů blokují důležité křižovatky v Bangkoku a některá ministerstva. Příznivci Šinavatrové dnes varovali, že proti demonstrantům ochromujícím části metropole zakročí.

Účastníci nepokojů obviňují vládu Šinavatrové z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006 a který ve vlasti čelí obvinění ze zneužívání moci a korupčního chování.

Vůdci protestů žádají rezignaci ministerské předsedkyně a chtějí, aby byl do čela země dosazen nevolený orgán, který by přijal volební a další politické reformy.


Zvětšit mapu

ČTK, Jakub Zajíček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme