Nejvyšší státní zástupce chce omezit mlčenlivost finančních úřadů

Omezení mlčenlivosti finančních úřadů by mohlo pomoci při vyšetřování kauz typu Opencard nebo Metyl. Pro jeho zavedení je nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. V žádném případě by prý nešlo o zbytečné sledování lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Bylo by to dobré k tomu, že orgány činné v trestním řízení, by přirozeně dříve měly informace. Mohly by třeba dříve porovnávat daňové přiznání s majetkem té osoby," myslí si nejvyšší státní zástupce.

Povinnost zachovat mlčení o všem, co se dozvěděli při daňovém řízení nebo v souvislosti s ním, mají všichni jeho účastníci. Případné omezení mlčenlivosti se nezamlouvá bývalému ministru financí Miroslavu Kalouskovi z TOP09.

"Protože by byla spousta lidí, kteří by své daně řešili jinak, jinde nebo méně poctivě." Zdrženlivý je v této věci i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

"Oni ti policisté se tam za určitých okolností dostanou, a samozřejmě v těchto věcech se také zákonodárce musí zaobírat určitou zneužitelností."

Pokud byl spáchaný čin v souvislosti s daňovým řízením, pak podle zákona může státní zástupce a po podání obžaloby i soudce požadovat na správci daně údaje, které jinak prozradit nesmí.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme