Majitel domu v Boleticích začal splácet vodárnám. Nájemníci už nebudou závislí na cisterně

Čtyři dny byli lidé z panelového domu v děčínských Boleticích odříznutí od vody. Bylo to kvůli čtyřsettisícovému dluhu, který tam postupně vznikl. Dnes se majitel domu domluvil s vodárnami na splátkovém kalendáři a začal dluh splácet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kohoutková voda

kohoutková voda | Foto: stock exchange

Několik dní byli obyvatelé domu závislí na cisterně před domem, kterou nechalo přistavit město.

„Spotřebovali vodu za 2500 korun. Cisternu jsme zatím přistavili pouze jednu, uvidíme, jestli to bude stačit,“ uvedla ještě před oznámením dohody mluvčí Děčína Markéta Lakomá.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Boleticích natáčela redaktorka Iva Zítková

Obzvlášť složité bylo období, kdy byly kohoutky suché, pro obyvatele z vyšších pater. „Vyřízený, splachování, ruce, hrozný,“ zhodnotila situaci posledních dní paní Milena, která bydlí v šestém patře.

Situací trpěli i lidé, kteří se na dluhu nijak nepodíleli. Podle sociálních pracovníků a městských strážníků dnes v domě platí nájemné většina ze 120 obyvatel.

Podle obyvatelky domu paní Naděždy mohou většinu dluhů minulí nájemníci, kteří v domě bydleli třeba jen chvíli. „ Třeba tu bydleli dva, tři měsíce, nezaplatili nájmy, zálohy, nic a zase se odlifrovali,“ líčila Naděžda.

Podobně to viděl i oslovený zástupce firmy BVG.cz, která nemovitost spravuje. Ten dnes také řekl, že vodárny dostaly podle dohody zaplacenou část ze 400 tisícového dluhu.

„To riziko, že tam nebude voda, neexistuje, nicméně do budoucna, pokud zase nebude dodržována jakákoli platební morálka, hrozí i nadále. Nicméně v tuto chvíli je to zažehnané,“ uvedl.

I pracovníci severočeských vodovodů a kanalizací dohodu potvrdili.

Plynulost dodávek vody tak bude záviset na tom, jak budou nájemníci platit zálohy, a zda se majiteli podaří dodržovat dohodnutý splátkový kalendář.

Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme