Porušil exředitel BIS Růžek v knize mlčenlivost? NBÚ čeká se zkoumáním na podnět

Zákulisí práce tajných agentů, jejich zážitky při vyšetřování a kontakty s klíčovými politiky přibližuje ve svých memoárech bývalý šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek. O knihu, která je na pultech asi dva týdny, se už zajímají i současní pracovníci tajných služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek představil svou knihu "V labyrintu zpravodajských služeb"

Bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiří Růžek představil svou knihu "V labyrintu zpravodajských služeb" | Zdroj: ČTK

Paměti bývalých agentů, to už čeští čtenáři znají. Růžkova kniha V labyrintu zpravodajských služeb je ale první, kterou vydal přímo bývalý ředitel vojenské i civilní rozvědky.

Růžek zmiňuje své začátky, veselé špionské historky, ale také to, jak se formovala česká zpravodajská komunita. A popisuje i různé politické tlaky.

„Když na sebe Miloš Zeman stáhl pozornost médií kauzou Bamberk, nikdo nevěděl, jak se v tom přebrat. Kdo měl zkušenost z přechozích let, tomu bylo jasné, že se BIS musí zachovat jako chytrá horákyně. Výsledná zpráva nakonec hovořila o tom, že se vyjednavači ČSSD stali obětí čechošvýcarského podvodníka. Jsem si jist, že BIS, respektive ředitel Vulterin, prokázal Miloši Zemanovi nesmírnou laskavost.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O knihu bývalého ředitele BIS Jiřího Růžka se zajímala Evelyna Kulíšková

Při psaní si Jiří Růžek musel dávat velký pozor, aby neprozradil nic, na co by se vztahovala povinná mlčenlivost. „Psal jsem to s velkou autocenzurou. Dával jsem si pozor na to, aby tam nebyly věci, které mají dosah do současné doby,“ říká.

Přesto Růžkovo psaní pamětí neschvaluje například bývalý šéf BIS a nynější třebíčský senátor František Bublan. Knihu sice nečetl, zapřemýšlel ale nad možnými riziky.

„Je otázka, jestli skutečně poodhalí něco, co by nemuselo být přímo nějakou utajovanou skutečností, ale mohlo by třeba naznačovat, jak ta služba pracuje nebo jaké tam panují poměry a podobně. To by asi dobře nebylo.“

„Tady je problém v tom, že stát není schopen se o bývalé ředitele těch služeb postarat, respektive nabídnout jim nějaké uplatnění ve státní správě a potom ti lidé mají tendenci malinko zneužívat toho postavení, které dřív měli a mají možná i nějakou potřebu se podělit o něco,“ upozorňuje Bublan.

Současné vedení BIS se chce s Růžkovými memoáry nejprve seznámit. „Určitě si ji rádi přečteme, ale v tuto chvíli od nás nelze očekávat nějaký konkrétní komentář,“ uvedl mluvčí Jiří Šubrt.

Pokud by ale při pročítání knihy agenti narazili na problém, například právě porušení mlčenlivosti, měli by na to upozornit Národní bezpečností úřad. Ten o knize také ví, s prověřováním ale čeká na podnět.

„Pokud se prokáže, že k takovému úniku došlo, může být dotyčný potrestán,“ potvrdil mluvčí úřadu Radek Holý s tím, že Růžek by mohl dostat například pokutu.

Simona Bartošová, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme