Kopec Klíč na Českolipsku sjíždí po pěšinách cyklisté, CHKO Lužické hory to chce omezit

Kopec Klíč u Nového Boru na Českolipsku přestává být výletním místem jen pro pěší. Poslední dobou se tam na horských kolech prohání milovníci adrenalinu. Sjíždí z vrcholu kopce po pěšinách i po turistických trasách. Přestože je kopec Klíč přírodní rezervací, nedělají nic protiprávního. Vedení Chráněné krajinné oblasti Lužické hory chce ale takovou adrenalinovou zábavu zatrhnout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklistická stezka u Zwieselu

Cyklistická stezka u Zwieselu | Foto: Romana Kostohryzová

„Jedná se vlastně o pěšiny, dříve používané chodci, na sjíždění ze shora dolů. Využívá se překážek v terénu. Jsou tam přejezdy kořenů, kamenů a potůčků,“ říká jeden z cyklistů, který si nepřeje zveřejnit jméno.

Trasa je pro bikery značená. Je to ale velmi nenápadné značení. „Lehce tam nějaké značky jsou. Jsou to poskládané kameny do tvaru šipky. Čas od času nějaká barva na nějakém stromě, aby bylo vidět kudy,“ popisuje neoficiální trať na kopci Klíč.

Přehrát

00:00 / 00:00

O cyklistech, kteří sjíždějí vrch Klíč po nevyznačených cestách, natáčel redaktor Tomáš Mařas

Takové značení se dá poměrně lehce zaměnit se značením poškozených stromů určených k pokácení. Značení, které popisuje cyklista, se dá opravdu najít na stromech, pokud o nich člověk ví. Na šipky z kamenů nezasvěcený člověk skoro nenarazí.

„Je to nahoru dolů. Není to vyloženě jen sjezd. Na některých místech se musí i párkrát šlápnout. Točí se to mezi stromy, jakoby ve volném terénu. Je to nejlepší zážitek tady v okolí."

Neoficiální trasa se ale nachází v CHKO Lužické hory. Milovníci sjezdu na kole to vědí. „Myslím si, že tam neděláme nic, co bychom mohli oproti pěším turistům udělat jiného."

Sjet Klíč na kole není zakázané

Kopec Klíč je přírodní rezervace a může tam nejen pěší turista, ale i cyklista. Sjet kopec na horském kole tedy není nic zakázaného. Potvrzuje to i vedoucí CHKO Lužické hory Tomáš Besta: „Pokud cyklista nahoru kolo vytlačí a dolů sjede, tak se nedopouští protiprávního jednání."

Aktivity cyklistů se ale vedení CHKO nelíbí a plánují pro ně omezení. „Chceme to řešit do budoucna. Dali bychom do bližších ochranných podmínek cyklistiku vázanou na souhlas, stejně jako je tam teďka třeba horolezectví,“ vysvětluje Besta.

Podle něj jsou pro oblast CHKO Lužické hory často větším rizikem než cyklisté pěší turisté, kteří si zkracují cestu mimo turistické trasy. Na vyšlapaných pěšinách pak dochází k erozi a ničení například vzácných rostlin.

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme