Tři proruští ozbrojenci zahynuli při útoku na ukrajinská kasárna v Mariupolu

Na ukrajinská kasárna v Mariupolu na břehu Azovského moře zaútočili proruští ozbrojenci. Tři z nich podle ukrajinského ministra vnitra při střetu zahynuli. Dalších 13 lidí bylo zraněno. Ministr to potvrdil na Facebooku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští separatisté ve východoukrajinském Mariupolu

Proruští separatisté ve východoukrajinském Mariupolu | Zdroj: Reuters

Podle ministra vnitra Arsena Avakova na posádku zaútočilo asi 300 ozbrojených lidí. Agresoři údajně nejdříve házeli zápalné lahve a později začali střílet. Příslušníci ochrany a Národní gardy pak zahájili odvetnou palbu.

Zadrženo bylo 63 útočníků. Celá tato akce podle ministra vnitra pokračovala ještě dnes ráno a doteď ukrajinští policisté a gardisté pátrají po celém Mariupolu po dalších iniciátorech a organizátorech útoku.

Přímo v Mariupolu je i zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín. Situace je tam podle něj prakticky stejná jako v dalších východoukrajinských městech, která jsou v podstatě ovládána proruskými silami.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Mariupolu přiblížil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

„Kolem radnice se shromažďují lidé, přívrženci referenda a myšlenky federalizace. Někteří se netají tím, že by se skutečně rádi připojili k Rusku. Jsou tady barikády.“

„Situace před kasárnami byla o poznání dramatičtější, lidé se tam doslova hádali o to, kdo vlastně tu noční střelbu vyprovokoval. Jedna strana říká, že to byli provokatéři, kteří sem přijeli a záměrně vyvolali konflikt, aby si vynutili rozhodnější zásah ukrajinských sil,“ popisuje zpravodaj.

„Ti policisté, příslušníci sil ministerstva vnitra uvnitř kasáren sice moc sdílní nebyli, ale nakonec mi řekli, že útok trval několik hodin. Policisté údajně zahájili výstražnou palbu, reagovali tak na Molotovovy koktejly, a při té střelbě zahynuli tři z útočníků, několik lidí bylo zraněno.“

„Doteď tam jsou stopy, jsou tam kaluže krve, vyvrácená brána, vyvrácená rozbitá vrátnice a také zbytky Molotovových koktejlů,“ říká z Mariupolu zpravodaj ČRo.

Putin přiznal, že na Krymu působili neoznačení ruští vojáci, na východě Ukrajiny prý nejsou

Číst článek

V Oděse se zase proruští separatisté pokusili vyhlásit nezávislou republiku a ve východoukrajinském Slavjansku přebírají vojenskou techniku ukrajinské armády po nezdařené protiteroristické operaci.

Velitel, který si říká Balu, přijel z Krymu. Říká, že techniku, kterou mají k dispozici – sedm bojových vozidel pěchoty – získali od příslušníků ukrajinské armády, kteří sem přijeli a tato vozidla jim prostě odevzdali.

Teď prý šli do obchodu koupit si normální civilní oděvy a jedou domů.

Balu říká, že tu budou až do „vítězství“. Co si pod tím představuje, ale není úplně jasné. Možná do referenda, v každém případě do té doby, než pomine hrozba útoku ukrajinských sil.


Zvětšit mapu

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme