České muzejnictví slaví 200 let, muzea představí své nejvzácnější exponáty

Největší česká muzea se spojila a představí své nejvzácnější exponáty – Věstonickou Venuši, kamennou hlavu Kelta z Žehrovic a slavný Opavský meteorit. Chtějí tak oslavi 200 let od vzniku muzejnictví v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lovci mamutů: Věstonická venuše

Lovci mamutů: Věstonická venuše | Foto: P. Douša, Národní muzeum

Slezské zemské muzeum, Moravské zemské muzeum a Národní muzeum vystaví světové unikáty, jejichž hodnota je penězi nevyčíslitelná.

„Za Národní muzeum je to jedna z nejvzácnějších památek keltské kultury vůbec, kamenná hlava Kelta z Žehrovic. Nic takového jinde neexistuje. Moravské zemské muzeum pochopitelně vystavuje svou Věstonickou Venuši a Slezské zemské muzeum se pak připojilo přírodninou, ale jen částečně, je to meteorit nalezený na území Opavy,“ přibližuje ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťoval redaktor Kryštof Benoni

Tři klenoty českých muzejních sbírek opustí depozitáře už v červenci. Až do září budou k vidění postupně v Opavě, Praze a Brně.

Putovní výstava symbolicky zahajuje oslavy 200 let českého muzejnictví. Muzea ovšem připravila také další zajímavé akce.

Zemské muzeum v Brně například chystá otevření takzvaného Mendeliana. „Je to v podstatě prostor, kde zasedala společnost pro zvelebování orby, jejímž členem byl Řehoř Mendel. V autentických prostorách evokujeme atmosféru zasedání společnosti,“ popisuje ředitel muzea Martin Reissner.

„Vedle toho je zde připravená také forenzní laboratoř, ve které budou moci zájemci vstoupit do světa genetických výzkumů,“ dodává.

Oslavy českého muzejnictví skončí až v roce 2018, kdy uplynou dvě století od založení Národního Muzea. Jeho jubileum by se už podle pořadatelů mělo konat i v nově zrekonstruované historické budově.

Tereza Chlubná, Kryštof Benoni Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme