Pořadatelé chtějí zrušit Velkou cenu Brna 2015, pokud nedostanou peníze od státu

Motocyklová Velká cena Brna se letos možná pojede naposledy. Pořádající Automotodrom požaduje 70milionový státní příspěvek na takzvaný zalistovací poplatek, bez kterého není možné prestižní závod dále pořádat. Příští ročník motocyklové Grand Prix je tak v ohrožení. Ministerstvo školství přislíbilo 20 milionů, požaduje ale garance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Kornfeil během tréninku na Velkou cenu Brna

Jakub Kornfeil během tréninku na Velkou cenu Brna | Zdroj: ČTK

„To, že tam jsou nějaké neshody pana Ječmínka s panem Abrahamem, za to já nemohu. Národní rada pro sport zatím nedoporučila poskytovat tyto finanční prostředky, protože tu máme určité informace, a musí se to prověřit,“ vysvětluje ministr školství Marcel Chládek z ČSSD, proč peníze zatím nemůže uvolnit.

„Pan Ječmínek ať jasně řekne, jestli je to pravda, nebo ne. Máme tu poskytnuté informace, že je tam nějaká nesrovnalost v hospodaření,“ dodává ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s pořádáním Velké ceny Brna mluvila na Radiožurnálu ředitelka pořádajícího Automotodromu Ivana Ulmanová

Pokud prezident Automotoklubu České republiky Roman Ječmínek písemně negarantuje, že poskytnuté peníze pošle na tuto akci, ministerstvo je neuvolní.

Roman Ječmínek se odmítl vyjádřit na záznam. V minulosti podle něj ale Automotoklub peníze na soutěž vždy přeposílal. Ministrovi školství chce na další otázky odpovědět osobně.

„V tuto chvíli je to taková malá válka mezi ano, nebo ne. Mistrovství světa silničních motocyklů je obrovská akce. Oprostěme se od těchto žabomyších válek, zachovejme si aspoň tuto akci. A o ní a jejím významu pro Česko, jeho ekonomiku, se nikde nemluví,“ říká ředitelka Masarykova okruhu v Brně Ivana Ulmanová a pokračuje:

„Připadá mi to naprosto tristní v situaci, kdy je pro nás termín 30. června naprosto hraniční. O víkendu jsem o této situaci informovala Dornu, což je majitel seriálu, s tím, že pravděpodobně na 80 procent rok 2015 nebude.“

Masarykův okruh v Brně - Grand Prix silničních motocyklů | Foto: Michal Jindra

Rozpočet ceny je zhruba 140 milionů korun. „Z toho je víc než polovina za zalistovací poplatek, ten nás nejvíc pálí. Zbytek jsme schopni pokrýt z vlastních zdrojů,“ tvrdí Ulmanová.

„Částka 70 milionů se státu vrátí nejen v reklamě České republiky v zahraničí, ale i v tom, co tady lidé utratí za hotely, a tak dále,“ upozorňuje.

Závod navštíví přes 200 tisíc lidí

Brněnskou Velkou cenu navštěvuje pravidelně přes 200 tisíc návštěvníků a pro jihomoravský region by bylo velkou finanční ztrátou, kdyby se nekonala. Nabízí se tedy možnost zapojit do financování tohoto podniku více i soukromé firmy, které právě na MotoGP vydělávají.

„Samozřejmě ano. Ale bohužel nejsme to my, kdo by měl po těchto firmách požadovat poplatek za to, že mohou participovat na Grand Prix. Podle mě je to otázka daňového systému,“ tvrdí Ulmanová a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění kolem pořádání brněnské Grand Prix sleduje redaktorka Veronika Hlaváčová

„Už několik let zdůrazňuji, že chybí systém pro financování a podporu takových velkých podniků, které se na území České republiky konají. Každý rok od ledna procházíme jedny dveře za druhými, prosíme úředníky a ministry, nevíme, s jakým výsledkem. Přitom musíme garantovat konání už rok dopředu.“

Velká cena Brna patří mezi nejoblíbenější sportovní akce v Česku, pro pořadatele je ale dlouhodobě ztrátová.

Brněnský primátor Roman Onderka z ČSSD se za zachování soutěže přimlouvá. Na příští ročník by chtěl přispět deseti miliony. „Bude záležet na zastupitelích, jak budou situaci vnímat. Pokud vím, Jihomoravský kraj dává také částku 10 milionů korun. Teď je řada na státu,“ říká.

Eva Kézrová, Martin Karlík, kap, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme