Horka nad Moravou bojuje proti rozšíření zásobníků plynu

Obyvatelé Horky nad Moravou na Olomoucku nesouhlasí s plánovaným rozšířením zásobníků plynu ve vesnici. Firma, která je provozuje, získala od olomouckého magistrátu stavební povolení na rozšíření podzemního skladu. Obec ale k řízení nikdo nepozval a to se jí nelíbí. Rozhodla se proto obrátit i na veřejnou ochránkyni práv.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzemní zásobník plynu

Podzemní zásobník plynu | Foto: Česká plynárenská unie

„Jsme proti, to je samozřejmé. Bydlíme tady vzdušnou čarou 300 metrů a kdo by neměl strach? Co když jim to práskne? Jsme tady rodiny, děcka, máme malé vnuky,“ bojí se o svou rodinu Pavel Vrba z Horky nad Moravou.

Stejně jako on mají strach i další obyvatelé. Petici proti rozšíření podzemního skladu už před několika lety podepsala téměř polovina z nich. Horeckým zastupitelům se nelíbí, že firma získala od olomouckého magistrátu stavební povolení, a obec se k tomu nemohla vyjádřit.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Horce nad Moravou natáčela redaktorka Monika Tomášková

„Obec nebyla přizvána jako účastník řízení v tomto stavebním řízení a my to cítíme jako velkou nespravedlnost, že jsme nemohli uplatnit naše připomínky, naše námitky,“ stěžuje si starostka Sylva Stavarčíková (nezávislá).

Podle magistrátu ale stanovisko Horky ve stavebním řízení není důležité, jejích pozemků se prý rozšíření skladů nedotkne.

„V té záležitosti probíhalo v roce 2012 územní řízení a účastníkem toho územního řízení byla i obec Horka nad Moravou. Územní řízení skončilo souhlasným rozhodnutím, které už bylo potvrzeno i nadřízeným orgánem.“

„Něco jiného je stavební řízení. V případě stavebního řízení došel Stavební úřad Olomouc k závěru, že obec Horka nad Moravou jakožto vlastník sousedních pozemků nebude navrhovaným rozšířením zásobníku uvnitř areálu nikterak dotčena na svých vlastnických právech,“ vysvětluje mluvčí radnice Michal Folta.

Stížností se zabývá i krajský úřad

Vesnice ale nesouhlasí, a obrátila se proto na ombudsmanku Annu Šabatovou. Podle její tiskové mluvčí Ivy Hrazdílkové už žádost Horeckých k rukám veřejné ochránkyně práv dorazila. „Touto záležitostí se bude zabývat zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.“

Společnost, které zásobníky patří, se k záležitosti nechce vyjadřovat. V Horce nad Moravou si přejí, aby olomoucký magistrát začal o celé věci jednat od začátku. Jestli se to ale povede, je zatím ve hvězdách. Stížností Horky nad Moravou se ale aktuálně zabývá úřad Olomouckého kraje.


Zvětšit mapu

Monika Pustovková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme