Hodnota rublu dlouhodobě klesá. I proto přijíždí do Čech méně Rusů

Vyostřená politická situace mezi Ruskem a Ukrajinou stále více sráží hodnotu rublu. Někteří Rusové se proto měny zbavují a investují například do valut nebo komodit. Část z nich se obává tvrdých dopadů dalších sankcí, které mohou proti Rusku zavést Spojené státy a Evropská unie. Nejsou to jenom ruští investoři, kteří považují vývoj rublu za dramatický. Svoje aktiva v Rusku prodávají i zahraniční obchodníci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník na Krymu vyměňuje ruské rubly

Obchodník na Krymu vyměňuje ruské rubly | Zdroj: Reuters

Ruský rubl není v dobré kondici. Od začátku roku ztratil na své hodnotě oproti dolaru i euru kolem osmi procent. Rubl oslabil hlavně poté, co se Spojené státy a Evropská unie rozhodly proti Rusku zavést sankce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zhoršující se pozici rublu na ekonomických trzích mluvil redaktor Jan Beneš

Na pomoc musela přijít ruská centrální banka. Od začátku letošního roku vynaložila na podporu rublu přes 40 miliard dolarů. Opatření ale zabrala jenom částečně.

„Poslední měsíc nebyl až tak dramatický. Poté, co intervenovala ruská centrální banka, se rubl dokonce trochu vrátil na své původní hodnoty,“ potvrzuje i Karol Piovarcsy, ředitel Saxo Bank Praha.

Rubl ale nabral dech jenom na chvíli. Podle ekonomů se vývoj příliš nezmění ani v příštích měsících. Část investorů rubl prodává a nakupuje dolary nebo eura. Někteří nechtějí ani úspory vedené v domácí měně.

Spotřebitelé více kupují elektroniku nebo investují do majetku, který se jim může v příštích letech zhodnotit.

Jejich logické chování podle analytiků částečně připomíná situaci před třemi lety, kdy se spotřebitelé i investoři báli návratu hospodářské krize. Ve velkém tehdy nakupovali komodity nebo akcie.

Dopadů sankcí se obávají i akciové trhy

Burzy teď ale nemusejí být tím pravým bezpečným přístavem jejich investic. I akcie kvůli krizi na Ukrajině ztrácejí. „Pro akciové trhy je situace nepříznivá, protože se zvyšuje riziková přirážka. Pořád je vyšší riziko ekonomických sankcí, což negativně ovlivňuje akciové trhy,“ připomíná analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Rizikům se chtějí vyhnout i zahraniční investoři, kteří mají ruské dluhopisy nebo akcie. Tato aktiva postupně prodávají, protože se bojí, aby důsledky krize mezi Ruskem a Ukrajinou neohrozily jejich investice.

Na řeckou krizi reaguje i burza v Hong Kongu | Foto: ČTK/AP, Vincent Yu

Středem pozornosti ruských i zahraničních obchodníků se proto stávají nejenom cizí měny, vedle eura nebo dolaru nakupují také švýcarský frank, ale i nemovitosti.

„Víme období 1930 až 1950, že investoři v těchto dobách preferovali investice do reálných aktiv – nemovitostí, pozemků nebo drahých kovů,“ říká Karol Piovarcsy.

Mezi nejžádanější komodity patří zejména zlato nebo stříbro. Třeba hodnota zlata od začátku roku vzrostla o víc než 15 procent. Vyšší je i cena pšenice.

Rusové kvůli slabému rublu méně cestují

Propadající se hodnota rublu má vliv také na počet Rusů, kteří přijíždějí do České republiky. Podle odhadů společnosti MagConsulting jich letos přijede zhruba o 100 tisíc méně než loni.

Tato klientela je přitom pro náš cestovní ruch hodně důležitá. Nejvíc turistů k nám přijíždí z Německa a právě z Ruska. Vloni jich přijelo zhruba 800 tisíc.

Ruští turisté jsou pro český cestovní ruch důležitou klientelou. „Patří na první příčku v útratách. Ale jako jedni z mála také zůstávají déle, než je průměr,“ dodává Kateřina Petříčková.

Rusové jezdí do Česka hlavně v zimě, kdy tu slaví Silvestr a pravoslavné Vánoce, a na květnové svátky.

„Hlavní důvod je v tom, že vloni v březnu měnili rubl za euro zhruba v poměru 1:40 a v letošním roce je to 1:50,“ vysvětlil analytik cestovního ruchu ze společnosti Mag Consulting Jaromír Beránek. Dovolenou budou tak mít asi o čtvrtinu dražší.

V centru Prahy si slunečného počasí užívali turisté | Foto: ČTK

Výrazný odliv ruských turistů už zaznamenaly cestovní agentury. Podle tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřiny Petříčkové se Rusové bojí vyhrocené vnitropolitické situace ve své zemi, a proto raději zůstávají doma.

„Cestovní agentury evidují od dubna letošního roku snížení rezervací až o 20 procent. Na červnové termíny jsou objednávky dokonce ještě nižší,“ uvádí Petříčková.

Kromě toho je prý také odrazují přísnější sankce vůči Rusku ze strany Spojených států amerických a Evropské unie.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme