Ostrůvek v Brandýse nad Labem se napojil na cyklostezku, vznikla i nová pláž

Ostrůvek v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi u Prahy je nově napojený na Polabskou cyklostezku. Díky lávce přes říční rameno se teď cyklisté, bruslaři i pěší dostanou pohodlně z Ostrůvku až do Kostelce nad Labem nebo do Neratovic. Další novinkou na břehu Labe je pak nová písečná pláž.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Brandýs nad Labem. Po nové cyklostezce se lidé dostanou i na Ostrůvek, lesopark obklopený říčními rameny. Vznikla i nová písečná pláž

Brandýs nad Labem. Po nové cyklostezce se lidé dostanou i na Ostrůvek, lesopark obklopený říčními rameny. Vznikla i nová písečná pláž | Foto: A.Rokosová

Lesopark Ostrůvek je zelená oáza mezi Brandýsem na Labem a Starou Boleslaví, které dnes tvoří jedno město.

V pondělí dopoledne tam bylo možné potkat pěší, rodiny s kočárky i cyklisty. Jak uvedl brandýský starosta Ondřej Přenosil (ODS), stavba propojuje dvě části Polabské cyklostezky, která byla postavená před čtyřmi lety. „Tento úsek právě chyběl a lidé museli odjíždět od Labe na silnici,“ přiblížil Přenosil.

Další věc, kterou mohou lidé v Brandýse nově využívat, je písečná pláž. I když jak starosta podotýká, novinka to tak docela není. „Ona tady byla za první republiky, ale i po válce v 50., 60. letech tady ještě byla, tak jsme se rozhodli to obnovit,“ uvedl Přenosil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové cyklostezce v Brandýse nad Labem natáčela redaktorka Alena Rokosová

Podle něj se kvalita vody v Labi v posledních sto letech hodně měnila. Zhoršila se v polovině minulého století, ale výstavbou čistíren se zase zlepšila, i když to tak třeba na první pohled nevypadá.

Oslovení lidé pláž vesměs chválili, našel se však i kritičtější hlas. „To je hezké ta písečná pláž, ale já si myslím, že pro malé děti to není, protože tady je hned hloubka a ta písečná pláž je samý kámen a samé mušličky,“ poznamenala obyvatelka z boleslavské části města.

Tři místní seniorky ovšem s tímto názorem nesouhlasí. Pláž se jim líbí a shodují se v tom, že jde hlavně o oživení tradice. Vzpomínají, že protějšímu břehu se říkalo U Semiána a tomu brandýskému U Vernera. Vědí to, protože tu prý strávily dětství.

„Můžu vám přesně říct, co tady všechno bylo za zařízení na tehdejší dobu – šatny, sprchy, volejbalové hřiště, občerstvení, kuželky…,“ popisuje jedna z nich. A další dodává ještě ponton na Labi, z něhož se dalo skákat, nebo pódium.

V současnosti je na břehu Labe jen pláž. Šatny, sprchy, toalety či stánky s občerstvením jsou sice v plánu, město však na ně nyní nemá peníze.

A.Rokosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme