Podmořská stezka s audioprůvodcem v NP Brijuni provází římskou vilou z prvního století

V Chorvatsku mají ojedinělou atrakci - podmořskou naučnou stezku s audioprůvodcem. I pod vodou se totiž dá vyslechnout výklad. Například o ruinách jedné vily z římského období na chorvatských brijunských ostrovech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko, Vodice, pláž

Chorvatsko, Vodice, pláž | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

„Naše stezka je jedinečná tím, že nabízí audioprůvodce ve vodě. Máme na to speciální šnorchly s radiopřijímačem, přes který výklad vysíláme,“ vysvětluje v centrále Národního parku Brijuni Maja. Prý je slyšet dokonce i hudba.

„Je tam šest informačních tabulí s obrázky. Tři jsou o brijunském podmořském světě - o řasách, houbách, rybách. Další tři popisují zbytky rozlehlé římské vily z prvního století. Proplavete kolem mola a uvidíte i zbytky rybích sádek,“ popisuje Maja.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmořské stezce natáčela redaktorka Tea Parkanová

Stezka není nijak fyzicky náročná. Proplavat ji trvá zhruba 45 minut a její hloubka se pohybuje kolem 1,5 až 2 metrů. Samotný výklad má zatím čtyři jazykové varianty - chorvatštinu, angličtinu, němčinu a italštinu.

„Chvíli se budete vzdělávat a zároveň se osvěžíte v horkém dnu. Je to pěkný zážitek,“ je přesvědčená Maja a přidává podrobnosti o tom, jak vlastně audioprůvodce pod vodní hladinou funguje.

„Informace odesílá vysílač z pobřeží do přijímače ve vašem šnorchlu. Je důležité, abyste šnorchl dobře skousli. Vibrace a dutiny ve vaší lebce už pak zařídí, že zvuk uslyšíte."

Podmořská naučná stezka ale zdaleka není pro návštěvníky NP Brijuni jediným lákadlem. „Asi nejvíc lidi přitahuje zdejší nádherná příroda, kromě toho i kulturní dědictví. Jsou tu totiž artefakty dokládající osídlení ostrova v různých dobách. Byli tu Ilyrové a Římané. Máme tu i rozsáhlé zbytky byzantského castra,“ vypráví Majina kolegyně Vesna.

Titův safari park

Brijuni jsou známé také tím, že tu měl svou rezidenci prezident bývalé Jugoslávie Josip Broz Tito. Památkou na tohle období je zdejší safari park. Zvířata vozili Titovi jako dary jeho zahraniční hosté - třeba někdejší indická premiérka Indíra Gándhí darovala slona.

Co se fauny týká, na Brijunech najdete i otisky dinosaurů z období křídy. Stopy zanechali hned na několika ostrovech. Ani tím výčet brijunských atrakcí zdaleka nekončí. Ostrov stojí za prozkoumání. Občas tu narazí i na nějakou slavnou osobnost.

„Často ani nevíme, kdo zrovna přijel. Celebrity stojí o soukromí a odpočinek a přesně to tady dostanou. Obvykle si udělají výlet po ostrově a zbytek času tráví na svých luxusních jachtách,“ dodává Vesna.

Zároveň potvrzuje, že dovolená v některém z hotelů nebo vil na Brijunech je záležitostí elit. Krásy NP ale může obdivovat každý.


Zvětšit mapu

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme