Na výstavu kočárů na Pražském hradě putuje i pět vozů z Olomouckého kraje

Zapřažená krása, tak vzletně se jmenuje výstava, která se chystá v Jízdárně Pražského hradu. K vidění na ní bude i pět kočárů z Olomouckého kraje, konkrétně z Čech pod Kosířem. Na dlouhou cestu do hlavního města se vydaly včera. Připravit tak velké exponáty k přepravě nebylo jednoduché.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historické kočáry z muzea v Čechách pod Kosířem se chystají na převoz do Prahy

Historické kočáry z muzea v Čechách pod Kosířem se chystají na převoz do Prahy | Foto: Tomáš Minarčík | Zdroj: Český rozhlas

Kočáry budou cestovat bez skel. Ta balí zvlášť do peřin – s láskou jako mimika – pracovníci muzea. Pět kočárů se chystá na dlouhou cestu. Nepotáhnou je ale koně. Do Prahy se povezou ve speciálních autech. Na vše dohlíží ředitel Václav Obr.

„Jsou to kočáry v původním stavu. Ten nejtěžší má zhruba 1,3 tuny. Nesmí se samozřejmě ani škrábnout,“ říká u krásného černého kočáru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se chystají kočáry na cestu na pražskou výstavu, sledovala reportérka Radka Kvasničková

„Toto je vrchol českého stavitelství kočárů konce 19. století. Je to úžasná karoserie Mylord Grande. Jde o kočár, který uveze sedm lidí,“ popisuje.

Kočár byl dokončen před několika týdny a je doplněn krinolínou, tedy sítí, která bránila tomu, aby se ženám rozměrné sukně zapletly do kol nebo se zaprášily. Jsou na něm také dvě lucerny, praktický doplněk pro noční jízdy.

„Kočáry se zásadně nebalí, protože veškeré materiály by odíraly lak. Kurtujeme pouze spodní nápravy, jako by kočár jel opravdu s koňmi. Vše se dělá ručně, protože lidské ruce jsou tou nejjemnější záležitostí, která kočár nepoškodí,“ vysvětluje Obr.

A velká chvíle nakládání je tady. K bezpečnému naložení do nákladního vozu je potřeba přesné spolupráce mnoha lidí. Co pro Václava Obra kočáry znamenají?

„Je to spojené úplně se vším. Jak naši předkové žili, jaké ctnosti uznávali, jaká byla příroda, jaký byl svět. Myslím si, že je to velmi poučné i pro dnešní generace. Jak už bylo někdy řečeno, bez historie není budoucnost. A to platí ve všech dobách,“ tvrdí.

Kočáry budou k vidění v Jízdárně Pražského hradu od 20. srpna.

Historické kočáry z muzea v Čechách pod Kosířem se chystají na převoz do Prahy | Foto: Tomáš Minarčík

Radoslava Kvasničková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme