Policisté se kvůli rekonstrukci vrátili na místo, kde zdrogovaný řidič přejel jejich kolegyni

Středočeští kriminalisté se ve čtvrtek večer opět vrátili na místo nehody, po které na začátku května zemřela dopravní policistka. Provedli tam takzvaný vyšetřovací pokus. Policistku 2. května srazil tehdy dvaadvacetiletý řidič, který byl pod vlivem pervitinu a navíc měl jedenáct zákazů řízení. Žena zraněním podlehla o den později. Pohřeb měla 12. května v Mělníku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní kontroly se v Královehradeckém kraji zaměřily na řdiče pod vlivem drog

Policejní kontroly se v Královehradeckém kraji zaměřily na řdiče pod vlivem drog | Foto: Martin Pařízek | Zdroj: Český rozhlas

Policisté na silnici mezi Brandýsem nad Labem a Kostelcem nad Labem rozmísťují dvě auta přesně tak, jak stála v pátek 2. května.

Cílem nočního pokusu je zjistit, jaký výhled řidič z vozidla měl, a z jaké vzdálenosti a za jakých podmínek policistku mohl nebo nemohl vidět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na místě policejní rekonstrukce natáčela redaktorka Alena Rokosová

„Ty sporné momenty tam jsou. A právě úkolem toho dnešního úkonu je tyto sporné momenty pokud možno objektivně vyjasnit,“ vysvětluje státní zástupce Tomáš Milec.

Na místě je více než desítka policistů, také soudní znalec v oboru silniční dopravy. Obviněný mladík na místě není, od nehody je ve vazbě. Za násilí na úřední osobě mu hrozí až 16 let vězení.

Z posádky vozu, který policistku srazil, je však na místě jeden ze dvou spolujezdců zfetovaného řidiče – policie chce noční akci využít i k tomu, aby prověřila jeho výpověď.

Mladík, který nereagoval na výzvy předešlé policejní hlídky, se řítil vysokou rychlostí od Brandýsa nad Labem směrem ke Kostelci nad Labem. Zde byla připravena policejní hlídka jej zastavit. Řidič srazil policistku, která utrpěla těžká zranění. Druhý den v nemocnici zemřela. Cílem vyšetřovacího pokusu je zadokumentovat výhledové poměry, které byly z vozidla, ve kterém jel obviněný mladík, a pohyb policistky ve vozovce. Jak byla policistka vidět v situaci, kdy měla reflexní vestu a jak by byla vidět v situaci, kdyby tuto vestu neměla.
Zdroj: www.policie.cz

„Navozují se podmínky, které by měly s co největší mírou odpovídat podmínkám onoho večera 2. května – tehdy přecházely dešťové přeháňky, byla noční doba,“ říká šéf středočeských kriminalistů Michal Mazánek.

I proto je na místě hasičský vůz, který kropí silnici, aby byla mokrá jako na začátku května.

Policie dál pomáhá rodině šestatřicetileté policistky, po které zůstaly dvě malé děti a manžel.

„Je vlastně prvním, který zůstal jako vdovec po kolegyni, doposud to byly vždycky jenom manželky, které zůstávaly po kolezích, kteří zemřeli ve službě,“ uvedla mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

Nezávislý odborový svaz policie vybral pro pozůstalé ve sbírce přes 1,8 milionu korun.

A.Rokosová, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme