V Česku lidé častěji dostávají na pracovišti vodu, více jich ale řeší problémy s klimatizací

Na území ČR přibývá firem s klimatizací a naopak ubývá počet lidí, které na pracovišti trápí žízeň. Vyplývá to z ankety, kterou během letošního a loňského léta provedl pracovní portál Profesia.cz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kancelář

kancelář | Foto: Martin Dorazín

„Dalo by se říct, že se pracovní podmínky zlepšují, ale stále dvě pětiny zaměstnanců nemají přístup k běžným nápojům jako jsou káva, čaj, ale i pitná voda. Jedná se o řidiče městské dopravy, pošťáky nebo lidi pracující na výrobní lince,“ uvádí Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Situace se meziročně zlepšila z 57% na 41% procent lidí, kteří si musí pitný režim zajišťovat sami.

Dominik Brůha, odborník na pracovní právo, upřesňuje, že ze zákona musí zaměstnavatel zajistit zaměstnancům pitnou vodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Vondráčková se dotazuje na výsledky výzkumu Profesia.cz

Z ankety dále vyplývá, že jedna pětina zaměstnanců má přístup ke klimatizaci. Vedou se ale spory o jejím nastavení. Podle ankety vloni uvedlo 11 procent lidí, že v práci řeší problém s jejím vypínáním či nastavením, letos už je to každý čtvrtý člověk.

Podle vládního nařízení má být u sedavých zaměstnání teplota nastavená na 24,5 stupně a při lehkých manuálních prací na 23 stupnů Celsia.

Lidé si podle Jaroňové také častěji uvědomují, že klimatizace může způsobovat zdravotní potíže. Asi desetina těch, kteří ji v práci mají, si jí vůbec nepouštějí. Každý pátý respondet pak uvedl, že si rád na pracovišti vyvětrá otevřeným oknem.

Ze zákona by neměla vnitřní a venkovní teplota přesáhnout rozdíl 5 až 6 stupňů. Na to musí dávat pozor správce budovy nebo jiný odpovědný člověk.

Jana Vondráčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme