Penny a Amy z Teorie velkého třesku dabuje někdo jiný, fanouškům se změna nelíbí

Spory v dabingu se dotkly diváků seriálu Teorie velkého třesku. Hlavní ženské hrdinky Penny a Amy změnily v češtině své hlasy. Stovky fanoušků oblíbeného televizního seriálu ale rozhodnutí kritizují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sheldon Cooper z Teorie Velkého Třesku

Sheldon Cooper z Teorie Velkého Třesku | Foto: CBS Television

Jitka Moučková přenechala dabing Penny Radce Přibyslavské. Místo Nikoly Votočkové mluví nyní Amy hlasem Ireny Máchové. Na internetu se okamžitě vyrojily stovky pobouřených reakcí fanoušků seriálu.

„Teorie je můj nejoblíbenější seriál, ale s tím novým dabingem se na to nedá dívat,“ hodnotí v internetové diskuzi změnu Jaruška Macková.

Původní dabérky zastupuje Agentura Manpower, která pro ně požadovala nové podmínky. Se studiem S Pro Alfa zajišťující dabing seriálu Teorie velkého třesku se ale nedohodla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proč hrdinky seriálu Teorie velkého třesku dabuje někdo jiný, zjišťovala Klára Fleyberková

„Dle informací, kterou máme od dabingových studií, byly původním dabérům nabídnuty role za stejných podmínek jako u předchozích řad a epizod, nicméně odmítli pokračovat ve spolupráci,“ informoval na webu stanice generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

Pro nás by to bylo velmi finančně i časově náročné, říká produkční seriálu Zdena Sirotková mladší. Podle ní by se tak zvýšily náklady.

„Dozvěděli jsme se v horizontu jednoho až dvou týdnů, kterých herců se to bude týkat, a současně znění smluv, které je pro nás naprosto nové. Museli bychom překopat účetní systém a administrativu,“ vysvětluje Sirotková.

Spory mezi studii a dabéry

Herečka Nikola Votočková ale tvrdí, že byla ochotná o podmínkách další spolupráce jednat.

„V půlce dubna mi volala produkce z S Pro Alfa, že se bude natáčet další řada. Já jsem 29. nebo 30. dubna natočila půlku řady najednou a od 1. května nic. Všechno bylo dál k jednání. Do vysílání ještě zbývaly asi dva měsíce, takže pořád bylo hodně času to vyřešit,“ upozorňuje Votočková.

Kultovní seriál Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory) je americký sitcom o partičce nadprůměrně inteligentních přátel, kteří díky svému IQ rozumí téměř všemu, co se týká vědy. Běžný život a soužití s ženami jim to ale spíše komplikuje.

Agentura Manpower zastupuje velkou část dabérů. Hercům chce zajistit, aby nedostávali hodinovou mzdu, ale byli placeni za jednu repliku textu. Taková změna je logická i podle člena prezidia Herecké asociace Jana Vondráčka.

„Podle tohoto klíče ten, kdo byl šikovnější, měl mnohem méně peněz. Do této doby jsme my nadabovali film, dostali jsme smlouvu, a když někdo protestoval, tak to bylo ber nebo neber. My teď máme agenturní herce a ti mají určitou cenu,“ dodává Vondráček.

Při vyplácení za repliku je konečná částka jasná už před začátkem zakázky. Navíc se odvíjí od množství práce, kterou dabér vykonal, nikoli od času stráveného ve studiu.

Jestli na takové podmínky nakonec přistoupí všechna studia, zatím není jasné. O změnách v seriálu Teorie velkého třesku se dál jedná.

Klára Vičíková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme